Spiegel: Amri útočil v Berlíne na pokyn Islamského štátu

Tunisana Anisa Amriho, ktorý vlani v decembri zaútočil na vianočnom trhu v Berlíne, očividne riadilo vedenie teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

17.04.2017 14:58
debata (7)

Podľa informácií magazínu Spiegel to vyplýva z indícií, ktoré už v januári získali nemecké bezpečnostné orgány zo Spojených arabských emirátov (SAE).

Podľa týchto informácií, ktoré Berlín dostal 8. januára, dostal Amri rozkaz na spáchanie útoku od jedného z vysoko postavených extrémistov s bojovým menom Abú Bara Iraku. V organizácii má údajne na starosti „operácie v zahraničí“.

Tunisan zaútočil 19. decembra. Najprv blízko centra Berlína zastrelil poľského vodiča, s ktorého kamiónom potom narazil do vianočného trhu na asi päť kilometrov vzdialenom námestí Breitscheidplatz v západnej časti nemeckej metropoly.

Zabil pri tom 11 ďalších ľudí a desiatky zranil. Niekoľko dní potom ho zastrelila talianska polícia neďaleko Milána.

Generálny spolkový prokurátor a Spolkový kriminálny úrad podľa správy časopisu informáciu získanú zo SAE preveroval a jej zdroj považujú za vierohodný.

Meno spomínaného človeka z IS je nemeckým úradom známe už z minulosti. Narazili na neho pri vyšetrovaní osôb podozrivých z príslušnosti k IS, ktoré predstierali, že sú utečenci.

Podľa údajov Spolkového kriminálneho úradu je v súčasnej dobe v Nemecku viac ako 600 ľudí, ktorí sú evidovaní ako potencionálne nebezpeční. Od minulého leta pritom ich počet neustále rastie.

Islamský štát sa k masakru v Berlíne prihlásil a Amriho označil za svojho bojovníka. Tunisan bol v Nemecku už mesiace pred útokom a úrady ho sledovali ako podozrivú osobu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #Islamský štát #útok v Berlíne #Anis Amri