Erdogan ignoruje správu OBSE a zvažuje ďalšie referendá, Trump mu gratuloval

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol konštatovania medzinárodných volebných pozorovateľov, podľa ktorých nedeľňajšie referendum o ústavných zmenách neprebehlo v súlade s medzinárodnými štandardmi.

17.04.2017 21:25 , aktualizované: 18.04.2017 07:46
debata (11)

„V tejto krajine prebehli najdemokratickejšie voľby, aké nezažila ani jedna z krajín na Západe,“ povedal Erdogan pred prezidentským palácom v Ankare svojím stúpencom.

Ďalej uviedol, že Turecko konštatovania pozorovateľov OBSE a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) bude ignorovať.

Pozorovateľom tiež odkázal, aby si najprv „uvedomili svoje miesto“ a tiež to, že Ankara sa ich „politicky motivovanými“ správami nehodlá zaoberať.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas... Foto: SITA/AP
Recep Tayyip Erdogan, ankara, turecko, prejav Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas pondelkového prejavu v Ankare.

Dve ďalšie

Erdogan pred svojimi priaznivcami zároveň zopakoval, že zvažuje usporiadanie ďalších dvoch referend – o pokračovaní procesu prístupových rokovaní do Európskej únie a tiež o znovuzavedení trestu smrti.

Pozorovatelia OBSE a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) zverejnili v Ankare správu, v ktorej sa píše, že obe strany kampane nemali rovnaké príležitosti a voliči nemali nezávislé informácie o kľúčových aspektoch reformy.

Z dôvodu platného výnimočného stavu v krajine boli navyše obmedzené základné slobody, ktoré sú nevyhnutné pre demokratický proces.

Opozícia žiada anulovanie výsledkov

Pozorovatelia vytkli Ankare aj zastrašovanie odporcov zmien, zmenu pravidiel hlasovania krátko pred termínom referenda a fakt, že referendová otázka nebola uvedená na hlasovacom lístku. OBSE a PZ RE vyslali do Turecka 63 pozorovateľov z 26 štátov.

Podľa predbežných výsledkov hlasovalo za ústavné zmeny 51,2 percenta oprávnených voličov, proti ich bolo 48,8 percenta.

Opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) žiada vzhľadom na množiace sa sťažnosti na priebeh referenda o ústavných zmenách anulovanie jeho výsledkov. Predbežné výsledky nemieni uznať ani prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP).

Trump gratulant

Americký prezident Donald Trump v telefonickom rozhovore so svojím tureckým náprotivkom zablahoželal Recepovi Tayyipovi Erdoğanovi k víťazstvu v nedeľňajšom ústavnom referende o posilnení prezidentových právomocí a poďakoval mu za podporu amerického úderu v Sýrii. Oznámil to Biely dom.

USA napadli strelami Tomahawk základňu sýrskeho vládneho letectva v reakcii na použitie otravného plynu v provincii Idlib.

Obaja prezidenti sa podľa komuniké zhodli na dôležitosti pohnať sýrskeho prezidenta Bašára Asada k zodpovednosti za útok chemickými zbraňami. Rokovali tiež o vojenskom ťažení proti radikálnej organizácii Islamský štát a o nevyhnutnosti spolupracovať v boji proti terorizmu.

Počkajú na finálnu správu

Telefonát sa uskutočnil, hoci medzinárodní pozorovatelia a opozičné strany kritizovali početné chyby počas hlasovania v tureckom referende, vrátane rozhodnutia volebnej komisie akceptovať hlasovacie lístky aj bez úradnej pečiatky, ktoré vyžaduje zákon.

Agentúra TASS poznamenala, že ani Biely dom, ani americké ministerstvo zahraničia turecké referendum nekomentovali výsledky a oznámili, že počkajú na záverečnú správu misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Vláda predĺžila výnimočný stav

Turecká vláda odobrila ďalšie trojmesačné predĺženie výnimočného stavu, ktorý bol v krajine zavedený po zmarenom pokuse o prevrat z 15. júla. Vláda k takémuto kroku pristúpila po odporučení, ktoré jej v tomto smere adresovala turecká Národná bezpečnostná rada.

Rada, ktorej predsedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ďalšie predĺženie navrhla s tým, že výnimočný stav slúži Turecku na „ochranu demokracie, právneho štátu a slobody občanov“.

Po odobrení vládou musí odporúčanie tohto najvyššieho bezpečnostného orgánu krajiny ešte schváliť parlament, ktorý by o ňom mal hlasovať v utorok. Ďalší trojmesačný stav po schválení začne platiť po 19. apríli.

Stav diktatúry

Prezident Erdogan po prvý raz vyhlásil trojmesačný výnimočný stav 20. júla. Jeho rozhodnutie na druhý deň spätne odobrili aj poslanci tureckého parlamentu.

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident môže počas neho do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov. Vláda môže v jeho rámci uplatňovať napríklad zákaz vychádzania, zhromažďovania či vydávania novín. Bezpečnostné zložky majú zase väčšie právomoci pri osobných a domových prehliadkach a konfiškácií dôkazového materiálu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #Turecko #OBSE #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump #turecké referendum