Ruskí vyšetrovatelia preverujú hrozby voči opozičnému denníku

Mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyzvala v pondelok ruské úrady, aby vyšetrili vyhrážky, ktorých terčom sa mal stať denník Novaja gazeta informujúci o mučení a zabíjaní gejov v Čečensku.

18.04.2017 08:08
Ramzan Kadyrov Foto: ,
Čečenský prezident Ramzan Kadyrov.
debata (21)

Kauza, na ktorú začiatkom apríla upozornil rešpektovaný ruský denník Novaja gazeta, pozdvihla vlnu odsúdenia a výčitiek z oficiálnych miest. Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, v Čečensku bolo pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli.

Novaja gazeta napísala, že v Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v nedeľu osobne povedal, že medzinárodná pozornosť tohto článku vytvorila „masívny informačný útok… očierniť našu spoločnosť, životný štýl, tradície a zvyky“.

Po zverejnení citovaného článku zasadla v Čečensku rada starejších a islamských duchovných. Jej členovia vyzvali na odplatu. Denník Novaja gazeta to označil za „podnecovanie náboženských fanatikov k masakru novinárov“.

CPJ v pondelok v tejto súvislosti uviedla, že Rusko by malo proti hrozbám voči týmto novinám a reportérom konať „rýchlo, rozhodne a účinne“.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čečensko #LGBTI+