Pence a Abe zdôraznili potrebu mierového riešenia situácie v Kórei

Pence na úvod desaťdňového turné po ázijských krajinách navštívil ešte v nedeľu Južnú Kóreu. Okrem Japonska a Južnej Kórey zavíta ešte do Indonézie a Austrálie.

18.04.2017 09:28
debata (6)

Prezident USA Donald Trump je odhodlaný úzko spolupracovať s Japonskom, Južnou Kóreou a s ostatnými štátmi v tejto oblasti, ako aj s Čínou na dosiahnutí mierového riešenia a denuklearizácii Kórejského polostrova, uviedol dnes počas návštevy Japonska americký viceprezident Mike Pence.

Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) a... Foto: Reuters, Franck Robichon
pence, abe Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) a japonský premiér Šinzó Abe počas ich spoločného stretnutia v Tokiu, na ktorom preberali aj tému zbrojenia KĽDR.

„Je pre nás najvyššou prioritou vyvíjať diplomatické úsilie a dosiahnuť mierové riešenie tejto záležitosti,“ povedal počas stretnutia s Penceom japonský premiér Šinzó Abe.

Podľa Pencea sa Spojené štáty rovnako ako Japonsko vždy usilovali o mier, avšak na jeho zabezpečenie je potrebná sila.

Pence na úvod desaťdňového turné po ázijských krajinách navštívil ešte v nedeľu Južnú Kóreu. Okrem Japonska a Južnej Kórey zavíta ešte do Indonézie a Austrálie.

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), s čím súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #Šinzo Abe #Mike Pence