Mayová ohlásila predčasné voľby na 8. júna. Mali byť v roku 2020

Britská premiérka Theresa Mayová vystúpila s nečakaným prejavom pred premiérskym sídlom na Downing Street 10. Mayová vyjadrila potrebu predčasných parlamentných volieb, ktoré by sa mali konať 8. júna.

18.04.2017 12:00 , aktualizované: 13:55
debata (34)
Britská premiérka Theresa Mayová pred sídlom na... Foto: SITA, Alastair Grant
Theresa Myová Britská premiérka Theresa Mayová pred sídlom na Downing Street 10 ohlásila predčasné voľby.

Hlavným dôvodom tohto rozhodnutia je podľa Mayovej skutočnosť, že väčšina opozičných strán je proti vládnemu plánu týkajúceho sa brexitu. S týmto plánom je Mayová plne stotožnená, avšak takýto závažný krok si podľa jej názoru vyžaduje jednotu vo Westminstri.

Mayová tiež zdôraznila, že nedovolí oponentom ohroziť vyjednávania týkajúce sa brexitu. Svoj návrh chce Mayová predložiť Snemovni reprezentantov v stredu. V prípade uskutočnenia predčasných volieb 8. júna 2017 by išlo o viac ako trojročné skrátenie oproti regulárnemu termínu, ktorý je stanovený na 20. mája 2020.

„O tom, že krajina potrebuje tieto voľby, som rozhodla so zdráhaním, ale hovorím s pevným presvedčením, že je to nevyhnutné na zabezpečenie silného a stabilného vedenia, ktoré krajina potrebuje pre brexit a ďalej,“ vyhlásila premiérka pred svojím sídlom na Downing Street.

Doteraz Mayová tvrdila, že v úrade zostane až do riadneho termínu volieb v roku 2020. Neustále však musela čeliť výčitkám, že na rokovania o brexite nemá mandát. Práve ona pritom v marci oficiálne oznámila britský zámer úniu opustiť.

Posledné prieskumy ukazujú, že Mayovej konzervatívci majú pred opozičnými labouristami jasný náskok a súčasná vládna väčšina by mohla z volieb vyjsť ďalej posilnená. Napríklad podľa aktuálneho prieskumu pre nedeľník Sunday Mirror vyplýva, že toryovci by teraz získali 46 percent hlasov, zatiaľ čo labouristi 25 percent.

Mayová sa v prieskumoch teší silnej podpore. Za najlepšiu možnú osobnosť na čele vlády ju považuje zhruba polovica Britov. Predákovi opozičných labouristov Jeremymu Corbynovi prisudzuje prieskum spoločnosti YouGov iba 14-percentnú podporu.

Mayová sa úradu ujala vlani v júli po tom, čo jej predchodca David Cameron odstúpil v reakcii na referendum, v ktorom sa Briti vyslovili za odchod z Európskej únie.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas nechcel na dnešnej pravidelnej poludňajšej tlačovej konferencii čerstvé oznámenie britskej premiérky o voľbách komentovať. Pripomenul, že EÚ je zväzkom demokracie, ku ktorým voľby patria. „Voľby sú dobré, všeobecne sme zástancovia toho, aby boli,“ poznamenal.

Európsku úniu tento rok čakajú voľby aj v ďalších dvoch kľúčových krajinách. Už tento víkend budú Francúzi v prvom kole vyberať svojho nového prezidenta a na september sú naplánované voľby do nemeckého Spolkového snemu.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Theresa Mayová #Downing Street