Lavrov otvoril v Abcházsku nové ruské veľvyslanectvo

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa zúčastnil na slávnostnom otvorení nového ruského veľvyslanectva v abcházskom hlavnom meste Suchumi. "Táto budova je nová, ale stane sa súčasťou príbehu, ktorý sa začal 26. augusta 2008, keď boli nastolené diplomatické vzťahy medzi našimi krajinami," povedal.

18.04.2017 21:39
debata (9)

Budova, kde majú sídlo ruská ambasáda i konzulát, sa nachádza v centre Suchumi, pri Pamätníku slávy. Ruský veľvyslanec v Abcházsku Semion Grigoriev pre agentúru TASS uviedol, že výstavba budovy sa začala v roku 2013.

Návštevu Lavrova pred jeho príchodom do tohto odštiepeneckého regiónu ostro skritizovalo Gruzínsko. Osobitný predstaviteľ pre vzťahy s Ruskom Zurab Abašidze vyhlásil, že Lavrovova dvojdňová návšteva Abcházska bude „porušením suverenity Gruzínska“. Gruzínsky rezort diplomacie tvrdí, že Rusko tým „ignoruje medzinárodné právo“.

Lavrov sa počas pobytu v Abcházsku stretne i s tamojšími lídrami, informuje stanica Slobodná Európa.

Abcházsko sa odtrhlo spod kontroly gruzínskej centrálnej vlády počas vojenského konfliktu v rokoch 1992–93. Moskva uznala Abcházsko a Južné Osetsko ako nezávislé krajiny po päťdňovej vojne proti Tbilisi v roku 2008. Okrem Ruska uznala nezávislosť oboch regiónov iba hŕstka ďalších štátov, zatiaľ čo väčšina vrátane SR ich považuje za súčasť Gruzínska.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Abcházsko