Ruské ministerstvo obrany odmieta správu o obetiach bojov o Palmýru

Ruské ministerstvo obrany odmietlo správu agentúry Reuters o ďalších dvoch obetiach z radov ruských vojakov zúčastňujúcich sa na bojoch o sýrske mesto Palmýra.

19.04.2017 15:39
debata (43)

Hovorca ministerstva Igor Konašenkov v Moskve podľa agentúry TASS vyhlásil, že žiadne z mien, ktoré Reuters vo svojej správe spomína, nepatrí ruským vojakom.

Konašenkov upozornil aj na to, že medzi autormi správy agentúry Reuters, ktorí zhromaždili informácie od príbuzných a blízkych padlých vojakov a preverovali údaje priamo na cintorínoch v Rusku, sú spravodajcovia Reutersu pôsobiaci v Berlíne, libanonskom Bejrúte a jordánskom Ammáne.

Hovorca poukázal i na to, že materiál čitateľov zavádza, keď o údajných ruských obetiach raz hovorí ako o profesionálnych vojakoch, inokedy ako o žoldnieroch, ktorí uzavreli zmluvu s ruským ministerstvom obrany.

Podľa Konašenkova správa agentúry Reuters je „lživou kompiláciou faktov“ a je napísaná s cieľom odpútať pozornosť od skutočnosti, že západní politici a diplomati nemajú reálne dôkazy o údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Chán Šajchún.

Podľa stredajšej správy agentúry Reuters si boje o ovládnutie Palmýry vyžiadali od konca januára do konca marca životy 21 Rusov. Ruské ministerstvo obrany však oznámilo len smrť piatich príslušníkov ozbrojených síl.

Viaceré ruské médiá nedávno uviedli, že v rámci ruských jednotiek v Sýrii bojujú i zamestnanci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré oficiálne nie sú súčasťou ruských ozbrojených síl. Ruské ministerstvo obrany tieto správy nepotvrdilo, dodala dnes rozhlasová stanica Echo Moskvy.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Rusko #Palmýra