Reuters: Ústav spojený s Putinom naplánoval ovplyvnenie volieb v USA

Ruská vláda všeobecne kontrolovaná prezidentom Vladimirom Putinom pripravila plán, ako v roku 2016 zvrátiť americké prezidentské voľby v prospech Donalda Trumpa a ako podkopať dôveru voličov vo volebný systém USA. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných troch súčasných a štyroch bývalých amerických činiteľov.

20.04.2017 07:22
trump, putin, rusko, usa Foto:
Ilustračná snímka.
debata (106)

Títo úradníci podľa agentúry popísali dva dôverné dokumenty vypracované touto inštitúciou, ktoré poskytli rámec a zdôvodnenie pre záver amerických tajných služieb, že sa Rusko intenzívne snažilo ovplyvniť prezidentské voľby z vlaňajšieho 8. novembra. Americkí spravodajskí činitelia tieto dokumenty, ktoré pripravil moskovský Ústav pre strategické štúdie, získali až po voľbách.

Reuters poznamenal, že spomínaný ústav riadia bývalí vysokí pracovníci ruskej spravodajskej služby v zahraničí menovaní Putinom.

Prvým dokumentom tejto inštitúcie bol strategický materiál napísaný vlani v júni. Bol distribuovaný v najvyšších ruských vládnych kruhoch, ale nebol určený konkrétnym jednotlivcom. Podľa uvedených siedmich amerických činiteľov odporúčal Kremeľ začať propagandistickú kampaň na sociálnych sieťach a v ruským štátom podporovaných globálnych médiách s cieľom povzbudiť amerických voličov, aby hlasovali za prezidenta, ktorý zaujme voči Rusku miernejší postoj ako administratíva vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu.

Druhý dokument ústavu, napísaný v októbri a distribuovaný rovnakým spôsobom, varoval, že vo voľbách pravdepodobne zvíťazí demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Z tohto dôvodu odporúčal, že bude lepšie ukončiť propagandu na podporu Trumpa a namiesto toho zintenzívniť spravodajstvo o volebnom podvode, podkopať tak legitimitu amerického volebného systému, poškodiť povesť Clintonovej a zničiť jej pôsobenie v prezidentskom ú­rade.

Reuters poznamenal, že súčasní a bývalí americkí činitelia hovorili pod podmienkou anonymity vzhľadom na to, že uvedené ruské dokumenty sú klasifikované ako tajné. Nechceli pritom hovoriť o tom, ako ich Spojené štáty získali. Americké tajné služby sa k tomu odmietli vyjadriť.

Putin v minulosti opakovane poprel, že by Rusko akýmkoľvek spôsobom do volieb amerického prezidenta zasahovalo. Putinov hovorca aj Ústav pre strategické štúdie žiadosti o vyjadrenie k týmto dokumentom podľa Reuters ignorovali.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Donald Trump