Fillon má najvyšší stupeň ochrany, aj tak mu v Lille vykradli auto

Neznámy páchateľ vykradol prenajaté auto, ktorým sa v utorok v meste Lille presúval konzervatívny kandidát francúzskych prezidentských volieb Francois Fillon.

20.04.2017 15:27
François Fillon, Emmanuel Macron Foto:
Prezidentskému kandidátovi Françoisovi Fillonovi vykradli auto.
debata

Informoval o tom denník Le Parisien s tým, že z auta značky Renault Espace bol odcudzený notebook MacBook, náboje, dve policajné pásky na rameno a USB kľúč.

Ku krádeži došlo v čase, keď policajt, ktorý sa mal starať o Fillonovu bezpečnosť, a dvaja politikovi spolupracovníci večerali v reštaurácii neďaleko letiska mesta Lille na severe Francúzska. Samotný Fillon bol vtedy na stretnutí so svojimi miestnymi voličmi.

Fillonov štáb pre Le Parisien potvrdil, že počas pobytu v Lille došlo k vykradnutiu ním prenajatého auta. Dodal však, že údaje v MacBooku boli vymazané na diaľku. Na USB kľúči boli podľa štábu „skôr osobné fotografie, a nie citlivé dáta“. Krádež okamžite nahlásili na polícii.

K vykradnutiu vozidla používaného Fillonovými spolupracovníkmi došlo napriek tomu, že tento kandidát má najvyšší stupeň policajnej ochrany spomedzi všetkých 11 prezidentských kandidátov. Ako pripomenul Le Parisien, nejde o prvý prípad, keď sa niektorý z prezidentským kandidátov stal obeťou krádeže.

Nezávislému centristovi Jeanovi Lassallovi vykradli v januári auto zaparkované v Narbonne v čase, keď v ňom trávil popoludňajšiu siestu. Zlodeji mu stihli ukradnúť batoh s osobnými vecami. Tento pondelok bolo zasa vykradnuté auto používané ochrankou veľkého favorita volieb, centristu Emmanuela Macrona.

K týmto incidentom došlo napriek tomu, že francúzska vláda prijala opatrenia na posilnenie bezpečnosti kandidátov prezidentských volieb i počas samotného hlasovania.

Francúzsky minister vnútra Matthias Fekl v utorok vyhlásil, že na udržanie bezpečnosti bude pri oboch kolách volieb nasadených viac ako 50.000 policajtov a vojakov. Tiež vyhlásil, že „teroristická hrozba je vyššia ako kedykoľvek predtým“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #François Fillon