Dvaja mŕtvi pri streľbe na Champs-Élysées, polícia pátra po druhom podozrivom

Jedného policajta zabili pri streľbe na bulvári Champs-Élysées v Paríži. Útočníka polícia zastrelila, informovala francúzska televízia s odvolaním sa na policajné zdroje. Prezident Hollande naznačil, že okolnosti útoku poukazujú na terorizmus. K útoku sa prostredníctvom agentúry Amaki prihlásila teroristická organizácia Islamský štát zodpovedná aj za predchádzajúce atentáty vo Francúzsku.

20.04.2017 21:42 , aktualizované: 21.04.2017 10:13
Champs Elysee, Paríž, streľba, polícia Foto: ,
Polícia na parížskom Champs Elysee po streľbe, pri ktorej bol zabitý policajt.
debata (94)

Francúzska polícia pátra v súvislosti so štvrtkovým útokom v centre Paríža po druhom podozrivom. Oznámil to dnes hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet.

Ministerstvo vnútra potvrdilo jedného mŕtveho policajta, zároveň poprelo správy niektorých médií, že mŕtvi z policajných radov sú dvaja. Zabitý strelec bol podľa Reuters polícii z minulosti známy. Podľa médií to bol 39-ročný Francúz, ktorý žil na východnom predmestí metropoly.Pri útoku bola ľahko zranená okoloidúca zahraničná turistka.

Podľa agentúry AP, ktorá má k dispozícii dokumenty o policajnom vyšetrovaní incidentu, polícia prehľadávala byt 39-ročného Karima Cheurfiho v pokojnej štvrti parížskeho predmestia Chelles. Cheufri bol podľa denníka Le Parisien v roku 2001 usvedčený z útoku na policajta.

Teroristická organizácia Islamský štát vydala vyhlásenie, podľa ktorého bol páchateľom útoku jej bojovník, ktorého pseudonym naznačuje, že pochádzal z Belgicka či v tejto krajine žil. Belgické úrady však o možnom podozrivom nemajú podľa AP žiadne informácie.

Streľba na Champs-Élysées.
Streľba na Champs-Élysées.
+9Streľba na Champs-Élysées.

Motív incidentu je zatiaľ nejasný. Podľa parížskej polície, ktorú cituje agentúra Reuters, išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o teroristický čin, na ktorom sa podieľali najmenej dvaja útočníci. Jeden z nich je podľa denníka Le Parisien na úteku.

Tri iné policajné zdroje, na ktoré sa odvoláva Reuters, uvádzajú, že mohlo ísť o ozbrojenú lúpež. Hovorca ministerstva vnútra oznámil, že je príliš skoro hovoriť o motíve streľby. Vyšetrovanie incidentu prevzalo protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry.

Dvaja policajti sa pri streľbe zranili, uviedlo ministerstvo vnútra. Policajné odbory podľa Reuters na twitteri uviedli, že policajta zastrelili v aute, ktoré čakalo na zelenú. Útočník bol podľa nich v aute, ktoré prechádzalo okolo a policajtov si ako terč zvolil zámerne.

Krátko po incidente sa ozvala streľba na mieste nie príliš vzdialenom od Champs-Élysées, uviedla agentúra Reuters. Bližšie podrobnosti však zatiaľ nie sú známe.

V prezidentskom paláci podľa francúzskych médií mimoriadne zasadajú prezident Francois Hollande, premiér Bernard Cazeneuve a ich najbližší spolupracovníci.

K incidentu došlo tri dni pred nedeľňajším prvým kolom francúzskych prezidentských volieb, ktorých zásadnou témou je bezpečnosť a teroristická hrozba. V celom Francúzsku platia sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Hollande: Okolnosti útoku poukazujú na teroristický čin

Okolnosti parížskeho útoku ukazujú na teroristický čin. Uviedol to francúzsky prezident François Hollande. Na piatok podľa agentúry Reuters zvolal mimoriadnu bezpečnostnú schôdzku vlády. Polícia a ďalšie bezpečnostné zložky budú podľa prezidenta po útoku v najvyššej možnej pohotovosti, zvlášť s ohľadom na nedeľné prvé kolo prezidentských volieb.

Pre teroristický útok zrušili kandidáti na francúzskeho prezidenta svoje mítingy v závere kampane, naplánované na dnes. Najviac sledovaní favoriti, ktorí sa vo štvrtok večer zišli v poslednej televíznej debate, sa chcú pred nedeľňajším prvým kolom volieb zamerať na svoju pozornosť na bezpečnosť.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #teror v Paríži #Champs-Élysées