V Dortmunde chcel vraždiť burzový podvodník

Cynický kalkul viedol Sergeja V. (28), držiteľa nemeckého aj ruského občianstva, k útoku na autobus klubu Borussia Dortmund spred niekoľkých dní.

21.04.2017 07:08 , aktualizované: 16:46
debata (44)

Pritom iba niekoľko sekúnd rozhodovalo o tom, či útočník zabije viacerých futbalistov a členov ich sprievodu. Napokon si to odniesol obranca zranením ruky a policajt, ktorý skupinu sprevádzal na zápas s mužstvom FC Monako.

Nemecký policajt stráži pred jedným zo zápasov... Foto: Reuters, Jean-Paul Pelissier
autobus, borussia, policajt Nemecký policajt stráži pred jedným zo zápasov tímový autobus futbalového klubu Borussie Dortmund.

„Motívom bola burzová špekulácia, v rámci ktorej aktér útoku rátal, že po atentáte klesnú ceny klubu,“ informovala nemecká prokuratúra citovaná portálom Deutsche Welle. Aj Spiegel Online v tejto súvislosti informoval, že Sergej V., ktorý podľa polície nepatrí k teroristom, 11. apríla, v deň útoku, získal opcie na predaj 15-tisíc akcií Borussie Dortmund s cieľom obohatiť sa.

A skoro mu to vyšlo, pretože ihneď po útoku klesli akcie z 5 738 na 5 421 eur a v konečnom dôsledku predajom cenných papierov mohol zarobiť na krvi nevinných 3,9 milióna eur. Práve pohyb na finančnom trhu sa útočníkovi stal osudným.

Polícia ho sledovala už týždeň, od 13. apríla. Na možnú stopu ich priviedol práve zdroj z finančnej oblasti. Potvrdzovalo by to aj vyjadrenie Ralfa Jägera, ministra vnútra v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorej sa útok odohral. Podľa neho zatiaľ podozrivý konal vysoko profesionálne. „Bol to však podlý čin uskutočnený s vysokou mierou zločinnosti,“ konštatoval minister na piatkovej tlačovej konferencii.

Útočník bol podozrivý nielen kvôli čudnému pohybu na finančnom trhu, ale aj správaním sa v samotnom hoteli.

„Tesne po explóziách, keď medzi hotelovými hosťami vznikla panika a všetci utekali z budovy na ulicu, on spokojne opustil hotel a v neďalekej reštaurácii si objednal steak,“ spomenul si jeden zo zamestnancov hotela.

Sergej V. svoj čin plánoval ešte v čase pred žrebovaním účastníkov ďalšieho kola Ligy majstrov. Keď sa ešte nevedelo, kedy bude Borussia hrať zápas doma. Práve to bol dôvod, prečo si objednal pobyt v hoteli v dvoch termínoch – 9. až 13. a 16. až 20. apríla.

Všetko však nešlo podľa plánu cynického ziskuchtivého útočníka. Keď sa totiž prišiel ubytovať do hotela L`Arrivée, v ktorom bývali aj futbalisti Borussie, odmietol bývať v izbe s výhľadom „nie tým smerom“, ako potreboval. Napokon súhlasil s ponukou usadiť sa v izbičke v podkroví. Nebol v nej síce veľký komfort, ale zato mal výborný prehľad o tom, čo sa deje pred hotelom. A predsa kvôli tomu investoval a bol ochotný ohroziť životy nielen športovcov.

Po uložení troch náloží v živom plote pred budovou chladnokrvne sledoval výsledok explózie trhavín. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií niektorých nemeckých zdrojov mohli by pochádzať zo skladov Bundeswehru. Každú z náloží odpálil Sergej V. na diaľku. Technicky mal na to predpoklady.

Ako informoval mannheimský energetický koncern MVV, pracoval totiž od polovice minulého roka ako elektrikár v dcérskom energetickom závode v Tübingene, kde aj býval. Policajti navyše zistili, že v júli 2015 zvíťazil v školskej súťaži venovanej elektronike a elektrotechnike. A tak aj to potvrdzovalo pôvodný predpoklad, že v porovnaní so svojimi rovesníkmi má oveľa väčšie schopnosti odpáliť nálože pomocou diaľkového ovládania.

Policajný hon na podozrivého, aspoň podľa denníka Bild, napokon ukončili príslušníci špeciálnej jednotky GSG-9 v spolkovej republike Bádensko-Württembersko. Hľadaného zatkli v piatok ráno o šiestej neďaleko Tübingenu počas cesty do práce. Podľa agentúry DPA policajti uskutočnili razie v štyroch objektoch v Bádensku-Württembersku.

Stovky uniformovaných mužov zákona a kriminalistov mali pomýliť listy nájdené ihneď po atentáte, v ktorých sa ich autor pokúsil „upriamiť“ pozornosť vyšetrovateľov na „islamských teroristov“, na náboženskú nevraživosť. Polícia však čoskoro odhalila, že ide o pokus nejakého amatéra, ktorý nemá nič spoločné s útokom.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #polícia #teroristický útok #Borussia Dortmund