Le Penová je nádej krajnej pravice a hrozba pre EÚ

Dcéra túži dosiahnuť to, čo sa nepodarilo otcovi. Marine Le Penová, ktorá pred šiestimi rokmi prevzala vedenie Národného frontu od Jeana-Marie Le Pena, má veľkú šancu postúpiť do druhého kola francúzskych prezidentských volieb. Zakladateľ krajne pravicovej strany kandidoval dovedna päťkrát, pričom v roku 2002 sa prekvapujúco dostal do finálového duelu.

21.04.2017 15:00
francuzsko, voľby, prezident, marine le penová Foto: ,
Marine Le Penová je 48-ročná líderka francúzskej krajnej pravice. Je známa tým, že nemá rada ani EÚ, ani NATO.
debata (39)

Lenže v ňom ho zdrvujúco porazil konzervatívec Jacques Chirac, ktorého podporila aj ľavica v rámci kampane proti Le Penovi.

Líderka nacionalistov nemá rada nič, čo je spoločné európske a podobne sa pozerá na členstvo v Severoatlantickej aliancii. Politička, ktorá sa tešila z brexitu, chce ísť v britských stopách. „Briti si zvolili kontrolu svojich hraníc, ekonomický patriotizmus, rozumný protekcionizmus,“ pochvaľovala si v rozhovore pre stanicu BBC po minuloročnom referende v Británii. Ako prezidentka by vypísala referendum o zotrvaní Francúzska v EÚ. Od toho sa odvíja aj jej názor na eurozónu, ktorej sebavedome veští zánik: „Euro prestane existovať, keď ho Francúzsko opustí,“ vyhlásila dávnejšie.

Nemá rada cudzincov vo vlasti, čo potvrdzuje jeden z jej volebných sľubov: „Usporiadala by plebiscit o ústavnej zmene, podľa ktorej by za národné priority bolo označené uprednostňovanie francúzskych občanov pred ľuďmi pochádzajúcimi zo zahraničia pri zamestnávaní, v sociálnom systéme a bývaní,“ pripomenul denník Guardian. Na trhu práce by Le Penová zašla ešte ďalej, lebo presadzuje to, čo sa dá nazvať takpovediac nepriamym pokutovaním: „Zaviedla by mimoriadnu daň v prípade zamestnaných ľudí zo zahraničia,“ upozornil server Euronews.

Le Penová by v prípade volebného víťazstva výrazne obmedzila prisťahovalectvo, v ktorom vidí nebezpečenstvo prenikania moslimov do krajiny. „V minulom roku získalo vo Francúzsku povolenie k pobytu viac ako 227-tisíc cudzincov, čo bolo o 4,6 percenta viac v porovnaní s rokom 2015. Vyplynulo to najmä z humanitárnych dôvodov. Le Penová by znížila legálnu imigráciu na 10-tisíc osôb ročne,“ poznamenali noviny Le Monde.

Starším voličom sa snaží zapáčiť prísľubom znížiť vekovú hranicu odchodu do dôchodku na 60 rokov. Zároveň tvrdí, že by dokázala zabezpečiť, aby obyvatelia platili menšie účty za energie a daňové zaťaženie by posunula smerom dole.

Le Penová síce verí, že obsadí Elyzejský palác, ale všetci traja možní súperi v druhom kole by ju porazili. Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Harris Interactive by s centristom Emmanuelom Macronom prehrala s rozdielom až 32 percent. Za krajným ľavičiarom Jeanom-Lucom Mélenchonom by zaostala o 20 percent. Len o niečo lepšie pre ňu vyzerá možný duel s konzervatívcom Françoisom Fillonom – v jeho prospech by ich delilo od seba 16 percent hlasov.

Prezidentská kandidátka Národného frontu má 48 rokov. Dvakrát rozvedená matka troch detí žije so 47-ročným politikom Louisom Aliotom, ktorý je tiež členom tejto krajne pravicovej strany.

O súkromnom živote Le Penovej sa napríklad vie, že jej mladosť poznačilo vyrastanie v neúplnej rodine. Napriek tomu, že z troch dcér bola najviac citovo naviazaná na matku, dospievala bez nej. Mama utiekla od manžela, keď mala Marion 16 rokov. Zaľúbila sa do novinára, ktorý navštevoval ich dom, keď zbieral podklady pre životopisnú knihu o Le Penovi. Matka si jedného dňa zbalila všetky osobné veci a zmizla preč s milencom. So svojimi dcérami sa ani nevidela, ani nerozprávala viac ako pätnásť rokov.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #francúzske prezidentské voľby