Policajt zastrelený na Champs Elysées zasahoval v roku 2015 v klube Bataclan

Francúzsky policajt, ktorý prišiel o život vo štvrtok pri útoku na Champs-Elysées v centre Paríža, bol v novembri roku 2015 pri zásahu proti islamistickým teroristom v parížskom klube Bataclan. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Europe 1.

21.04.2017 10:42 , aktualizované: 14:46
francúzsko, paríž, útok, Foto: ,
K štvrtkovému útoku sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák prihlásila džihádistická organizácia tzv. Islamský štát.
debata (8)

Xavier Jugelé mal 37 rokov a bol príslušníkom 32. oddelenia poriadkovej polície v Paríži. Podľa svojich kolegov bol vždy „ochotný, nápomocný a tešil sa zo života“. V polícii začal slúžiť pred šiestimi rokmi, pričom bol dvakrát – v rokoch 2015 a 2016 – vyslaný do Grécka, ktoré vtedy vlastnými silami nezvládalo nápor imigrantov prichádzajúcich z vojnových oblastí na Blízkom východe.

Podľa webovej stránky časopisu Marianne mal byť v máji preložený do iného policajného obvodu.

Jugelé bol slobodný a bezdetný, ale žil s partnerom, s ktorým pred súdom uzavreli zmluvu o registrovanom partnerstve (PACS). Angažoval sa v združení Flag!, ktorého členmi sú homosexuálne orientovaní policajti.

Francúzske médiá dnes citovali slová Xaviera Jugelého z rozhovoru pre magazín People, ktorý poskytol 12. novembra 2016, keď sa zúčastnil na koncerte britského speváka Stinga, čím sa po rekonštrukcii znovu otváral klub Bataclan. Jugelé vtedy povedal: „Som šťastný, že som tu. Som šťastný, že sa Bataclan otvára. tento koncert má byť oslavou života a spôsobom, ako povedať nie teroristom“.

Útok na Champs-Elysées: Polícia zadržala troch ľudí blízkych páchateľovi

V aute, ktorým sa páchateľ štvrtkovej prestrelky v Paríži dopravil na ulicu Champs-Elyseés v centre mesta, sa našla opakovacia brokovnica a niekoľko kuchynských nožov. Informovala o tom dnes televízia BFMTV s odvolaním sa na úrad prokurátora.

V súvislosti s vyšetrovaním prestrelky v centre Paríža polícia v noci nadnes zadržala a vypočúva tri osoby, ktoré sa nachádzali v byte predpokladaného páchateľa útoku. Podľa agentúry AP ide o členov rodiny zastreleného útočníka. AP pripomenula, že zadržanie príbuzných útočníka je obvyklým policajným postupom v prípade takýchto činov.

Podľa webovej stránky denníka Le Monde mužom, ktorý vo štvrtok večer na Champs-Elysées pustil paľbu do policajného auta a krátko na to bol zlikvidovaný policajnou hliadkou, bol 39-ročný Karim Cheurfi. Le Monde dodal, že Cheurfi bol v roku 2015 prepustený z väzenia, kde si odpykal trest za pokus o trojnásobnú vraždu.

Podľa justičných zdrojov, na ktoré sa odvoláva Le Monde, sa vo februári tohto roku začalo proti Cheurfimu viesť vyšetrovanie na oddelení pre boj s terorizmom po tom, ako sa príslušníkom bezpečnostných zložiek opakovane vyhrážal útokom. Cheurfiho vypočúvali, ale prepustili na slobodu pre nedostatok dôkazov.

Za útokom stojí IS

K štvrtkovému útoku sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák prihlásila džihádistická organizácia tzv. Islamský štát (IS), ktorá oznámila, že útočníkom je Abu Youssef al-Belgiki (Belgičan).

Podľa zdrojov blízkych vyšetrovateľom je zastreleným útočníkom 39-ročný Francúz, ktorý bol v minulosti vyšetrovaný v súvislosti s terorizmom a vzhľadom na svoju radikalizáciu bol sledovaný tajnými službami. Bol odsúdený aj za tri pokusy o vraždu, pričom terčom dvoch z nich boli policajti.

„Identita útočníka je známa a bola overená,“ povedal novinárom parížsky prokurátor François Molins. S ohľadom na vyšetrovanie však odmietol totožnosť útočníka zverejniť. Podľa belgického ministra vnútra Jana Jambona bol útočníkom Francúz.

Belgický denník La Derniere Heure dnes napísal, že útočník z Paríža mohol mať tesné väzby na teroristickú bunku v Belgicku. Oficiálne táto informácia zatiaľ nebola potvrdená.

Televízia BFMTV dnes informovala, že štvrtková prestrelka na Champs-Elysées bola jedenástou teroristickou akciou od roku 2012, ktorej terčom sa stali francúzski policajti alebo vojaci.

Predsedníčka syndikátu policajných komisárov Céline Berthonová dnes pre France Info v súvislosti s útokom na Champs-Elysées uviedla, že „ide o boj na smrť“. Podľa jej názoru pokračuje séria útokov na policajtov, aké sa nedávno odohrali v Montrouge, Magnanville, neďaleko múzea Louvre a na letisku Orly.

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet informoval, že dvaja policajti, ktorí boli zranení pri streľbe na Champs-Elysées, sú mimo ohrozenia života. Jedného z nich, ktorý bol ťažko zranený, v noci nadnes operovali a momentálne je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeho stav je podľa televízie BFMTV stabilizovaný.

Cieľom sú policajti

„Uniforma je terčom,“ vyhlásila Berthonová, podľa ktorej islamisti od jesene 2014 vyzývajú svojich sympatizantov, aby útočili na predstaviteľov francúzskeho štátu, najmä však tých v uniforme. Vysvetlila, že uniforma je pre nich „symbolom demokratického poriadku vo Francúzsku“.

Avenue de Champs-Elysées je symbolom Francúzska. Nachádzajú sa tam obchody prestížnych značiek, úrady, sídla firiem a je vyhľadávaným cieľom turistov. Ide o oblasť Paríža, kde vždy platia prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Dnes nadránom sa na Elyzejských poliach obnovila premávka a v obvyklom režime pracuje aj metro. Dopoludnia tam otvoria aj všetky obchody, kaviarne, reštaurácie a banky. Bezprostredne po prestrelke bola polícia celú oblasť uzavrela. Policajti do neskorej noci skúmali miesto činu vrátane auta, ktorým tam prišiel páchateľ útoku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Paríž