Francúzsky premiér Cazeneuve: Útok nezabráni konaniu prezidentských volieb

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve vyhlásil, že štvrtkový útok na policajtov v centre Paríža nezabráni konaniu prezidentských volieb vo Francúzsku. Ich prvé kolo sa uskutoční túto nedeľu.

21.04.2017 12:48 , aktualizované: 13:52
Francúzsko, Bernard Cazeneuve Foto: ,
Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve vyzval občanov, aby sa nepoddali strachu.
debata (3)

Po mimoriadnom zasadnutí rady obrany štátu, ktoré zvolal prezident Francois Hollande do Elyzejského paláca na dnešné ráno, však Cazeneuve priznal, že riziko teroristického útoku vo Francúzsku je momentálne neobyčajne vysoké.

Účastníci schôdzky podľa premiéra analyzovali bezpečnostné opatrenia uplatňované krátko pred prezidentskými voľbami. Vyčlenených bolo viac ako 50 000 príslušníkov polície a žandarmérie, ďalších 7 000 policajtov bude hliadkovať v uliciach miest v rámci bezpečnostnej operácie Sentinelle. V pohotovosti sú aj elitné jednotky bezpečnostných zložiek. „Mobilizovaná“ je aj vláda. Premiér apeloval na obyvateľov Francúzska, aby „sa nepoddávali strachu, vyhrážkam a manipuláciám, ktoré prospievajú len nepriateľovi“. Poukázal na účinnú prácu bezpečnostných zložiek, ktoré pred niekoľkými dňami odhalili prípravu atentátu a v Marseille zadržali podozrivé osoby.

Cazeneuve vyhlásil, že celej Európe hrozí bezprecedentné teroristické nebezpečenstvo, pretože „je stelesnením ideálov hodnôt a mieru“. Zdôraznil tiež, že najvyššiu úroveň mieru bezpečnosti možno dosiahnuť len spoločným úsilím všetkých krajín.

Pri prestrelke v centre Paríža prišiel o život jeden policajt, ďalší dvaja utrpeli zranenia. Útočník, ktorého tajné služby sledovali kvôli svojej radikalizácii, bol usmrtený. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Francúzsky prezident Francois Hollande informoval, že vyšetrovatelia pracujú aj s hypotézou, že šlo o teroristický čin.

Vytĺkanie kapitálu

Cazeneuve zároveň obvinil nacionalistku Marine Le Penovú a pravicového konzervatívca Françoisa Fillona, ​​že sa pred prezidentskými voľbami snaží zo štvrtkového teroristického útoku v Paríži vyťažiť politický kapitál.

Obaja politici, ktorí sa v nedeľných voľbách uchádzajú o priazeň voličov, totiž obvinili jeho vládu, že neberie bezpečnostné riziká v krajine dostatočne vážne.

Cazeneuve sa zostra pustil najmä do Le Penovej. Tá okrem iného vyzvala ku kontrole hraníc či k vyhosťovaniu cudzincov, ktorí predstavujú pre Francúzsko riziko. Upozornil tiež, že od teroristického útoku v novembri 2015 sú hranice pod kontrolou, desiatkam tisíc ľudí zabránili vo vstupe do krajiny a desiatky osôb vyhostili.

Oslabenie zložiek práve za Fillona

Predseda vlády upozornil, že Le Penovej Národný front (FN) v posledných rokoch systematicky hlasoval proti všetkým protiteroristickým opatreniam uzákoňovaným vo francúzskom, ale aj v Európskom parlamente.

Francúzsky premiér kritizoval tiež Fillona, ​​ktorý bol premiérom za vlády prezidenta Nicolasa Sarkozyho a ktorý povedal, že varoval terajší socialistický kabinet pred hrozbou islamizmu. Okrem toho povedal, že sa bude usilovať o zosilnenie polície a armády.

Cazeneuve ale pripomenul, že to bolo práve za Fillona, ​​kedy ozbrojené zložky v rámci úsporných opatrení prišli o desiatky tisíc príslušníkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Champs-Élysées #Bernard Cazeneuve #francúzske prezidentské voľby