Mayová neberie víťazstvo v predčasných voľbách ako samozrejmosť

Výsledok nadchádzajúcich parlamentných volieb v Británii nie je podľa premiérky Theresy Mayovej vopred daný. Sama vraj nepovažuje nič za samozrejmé.

21.04.2017 18:07
debata

Predsedníčka britskej vlády to povedala na akcii vo svojom volebnom obvode.

Hlasovanie, ktoré sa uskutoční na základe želania premiérky 8. júna, ale podľa doterajších prieskumov konzervatívci drvivo vyhrajú.

Rozhodnutie usporiadať predčasné voľby oznámila Mayová nečakane v utorok. Svoj krok zdôvodnila nejednotou súčasného parlamentu v otázkach pripravovaného odchode Británie z Európskej únie.

Štvrtkový predvolebný prieskum agentúry YouGov prisúdil Konzervatívnej strane 48 percent a opozičným labouristom Jeremyho Corbyna 24 percent. Liberálni demokrati by mohli získať 12 a Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) sedem percent hlasov voličov.

„Predvolebná kampaň práve začala. Neberiem nič ako samozrejmosť. Výsledok nie je istý,“ uviedla Mayová vo svojom volebnom obvode v Maidenhead.

Premiérka sa vyjadrila aj k špekuláciám, že jej strana sa bude usilovať o zníženie zahraničnej rozvojovej pomoci. Uistila, že konzervatívci na ňu mienia naďalej vydávať 0,7 percenta HDP ako doteraz. Existuje podľa nej ale nutnosť zabezpečiť, „aby sme míňali tieto peniaze čo najefektívnejšie“.

Najväčšími príjemcami britskej rozvojovej pomoci boli v roku 2015 Pakistan, Etiópia, Afganistan, Nigéria a Sýria.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Theresa Mayová