Francúzske voľby sa začali na zámorských územiach

Vo voľbách francúzskeho prezidenta, očakávaným s veľkým napätím, môžu prví voliči odovzdať svoje hlasy už počas soboty.

22.04.2017 12:47
debata (1)

Obyvatelia niektorých zámorských území môžu voliť s predstihom jedného dňa vzhľadom na časový posun.

Prvé volebné miestnosti otvorili o 8:00 hod miestneho času (12:00 hod SELČ) na súostroví Saint Pierre a Miquelon pri východnom pobreží Kanady. Podľa úradov tam žije približne 5-tisíc oprávnených voličov.

O dve hodiny neskôr sa hlasovanie začína na francúzskych zámorských územiach v Južnej Amerike a Karibiku, ku ktorým patria Francúzska Guyana, Guadeloupe, Martinik, Svätý Martin a Svätý Bartolomej.

Tesné výsledky

Od 20:00 hod SELČ budú môcť voliť aj obyvatelia Francúzskej Polynézie. Okrem toho môžu dnes hlasovať francúzski občania na veľvyslanectvách a konzulátoch v Severnej a Južnej Amerike.

Veľká väčšina zo 47 miliónov francúzskych voličov sa bude môcť na prvom kole prezidentských volieb zúčastniť v nedeľu. Predvolebná kampaň sa oficiálne skončila v noci z piatka na dnes.

Posledné prieskumy naznačujú veľmi tesné výsledky. Vyhliadky na postúpenie do druhého kola, v ktorom sa 7. mája stretnú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, majú podľa nich štyria uchádzači, ktorých rozdeľuje necelých šesť percent.

Vo väčšina prieskumov je na prvom mieste centrista Emmanuel Macron tesne pred líderkou krajnej pravice Marine Le Penovou, nasledujú konzervatívec Francois Fillon a radikálny ľavičiar Jean-Luc Mélenchon.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #francúzske voľby #zámorie