Parížsky útočník nekonal podľa médií ako islamista

Páchateľ štvrtkového útoku v Paríži nekonal ako klasický atentátnik v mene radikálneho islamu. Karim Cheurfi nenávidel políciu, súdia francúzske médiá, ktoré sa venujú ďalej vyšetrovaniu atentátu.

22.04.2017 17:19
debata (18)

Na strážcu zákona Cheurfi vraj útočil už v roku 2001.

Vo štvrtok večer zabíjal na Champs-Élysées podľa doterajších zistení francúzsky občan prisťahovaleckého pôvodu Karim Cheurfi. Komentátor pre otázky terorizmu Claude Moniquet z televízie Cnews ho označil skôr za kriminálnika ako za teroristu, ktorý si ventiloval svoju dlhodobú nenávisť k polícii.

Podľa vyšetrovateľov nejavil známky islamskej radikalizácie, nechodil do mešity a nevenoval sa viere. Poznámka o obhajobe Islamského štátu, ktorá sa u neho našla, sa teda javí skôr ako módna zásterka. Páchateľ tiež bezdušne nestrieľal po civilistoch, ale cielil výhradne na strážcov zákona a neusiloval o zabitie čo najviac nevinných obetí ako klasickí atentátnici.

Denník Le Parisien o tridsaťdeväťroč­nom Cheurfim píše, že išlo o „ultranásilnického“ jedinca, ktorého ideológia Islamského štátu ovplyvnila až nedávno. V roku 2001 sa dvakrát pokúsil o vraždu policajtov, za čo si odsedel desať rokov za mrežami.

Od agresívneho správania neupustil ani tu, keď napádal dozorcov a spoluväzňov.

S kriminálnou činnosťou Cheurfi neprestal ani po prepustení a pozornosť francúzskych bezpečnostných zložiek opäť upútal tento rok v januári.

Špeciálna prokuratúra v Paríži vtedy dostala informáciu, že si plánuje zaobstarať zbraň a útokom na policajtov pomstiť mŕtve deti v Sýrii. Podľa webu Le Parisien sa však francúzske úrady každoročne zaoberajú stovkami podobných prípadov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Karim Cheurfi #útok v Paríži