Tunisania vrátení z Nemecka skončili vo väzení pre terorizmus

Tuniské orgány po decembrovom teroristickom útoku v Berlíne nariadili vziať do väzby v súvislosti s terorizmom najmenej osem Tunisanov, ktorí sa vrátili do vlasti po vyhostení z Nemecka.

22.04.2017 20:23
debata (2)

Informoval o tom hovorca tuniského rezortu spravodlivosti pre oblasť boja proti terorizmu Sufján Slítí.

Podľa jeho vyjadrenia pre agentúru DPA osoby vrátené z Nemecka „podrobili vyšetrovaniu, ktoré ukázalo, že sú napojené na teroristické organizácie“.

Od udalosti v Berlíne, kde neúspešný žiadateľ o azyl z Tuniska vrazil kamiónom do ľudí na vianočnom trhu, tuniské súdnictvo „poslalo do väzenia osem až desať takýchto živlov“, dodal hovorca bez uvedenia podrobností.

Berlínsky útok z 19. decembra 2016 si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených. K činu Tunisana Anisa Amriho, ktorého neskôr zastrelili policajti v Taliansku, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Nemecko v reakcii na tento útok začalo s deportáciami nelegálnych imigrantov tuniského pôvodu naspäť do vlasti.

„Nie každá deportovaná osoba je spojená s terorizmom. A tiež nie každý, kto mal nejaký vzťah k Amrimu, je zapletený do terorizmu,“ upozornil Slítí.

Samotné Tunisko zápasí s islamistickým povstaním, ako aj dôsledkami teroristických útokov z roku 2015 pre turizmus, ktorý je pre túto krajinu hlavným zdrojom príjmov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Tunisko #vyhostenie #útok v Berlíne