V Donbase narazil voz OBSE na mínu, Američan zomrel, dvaja ľudia zranení

Obrnený voz pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na území ovládanom východoukrajinskými separatistami narazil na protitankovú mínu.

23.04.2017 13:31 , aktualizované: 15:45
debata (79)

Explózia podľa informácie OBSE zabila amerického člena misie a ďalších dvoch ľudí vrátane jedného Čecha zranila. Obaja zranení sú podľa povstalcov v Luhanskej nemocnici.

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová potvrdila, že vo vozidle bol ako pozorovateľ jeden český občan. Údajne bol s jedným svojím nemeckým kolegom prevezený do nemocnice na vyšetrenie, ale je v poriadku. „Jeho zranenie by nemalo byť vážne,“ dodala.

Pokoj zbraniam

Špeciálna monitorovacia misia OBSE má v Donbase dohliadať na pokoj zbraniam, ktorý obom bojujúcim stranám ukladá Minská mierová dohoda. Členmi misie sú neozbrojení civilisti a zástupcovia členských štátov OBSE.

Úradné misie sú v Luhansku a Donecku, ktoré ovládajú proruskí radikály. Hlavné sídlo má misia v Kyjeve. Tím kontrolórov, vytvorený v roku 2014, má 600 až 800 príslušníkov z viac ako 40 členských krajín OBSE..

V oblasti sa nebojovalo

K explózii došlo podľa povstaleckej agentúry LuhanskInformCentr pri jednej z kontrolných ciest automobilom na trase medzi mestom Slovjanoserbsk a obcou Sokilnyky. Strážny voz narazil na mínu pri obci Pryšyb neďaleko Luhanska a vybuchol. Druhé auto, ktoré prvé vozidlo nasledovalo, explózia nezasiahla.

Podľa Kyjeva sa v kritickej dobe v mieste incidentu nebojovalo. V autách cestovalo celkom šesť ľudí. OBSE potvrdila, že mína explodovala na území ovládanom separatistami. Život žiadneho zo zranených nie je v ohrození, uviedli povstalci.

Mŕtvym členom misie je údajne americký lekár.

Odchýlili sa z trasy

Povstalecké úrady vydali po incidente v Luhansku vyhlásenie, podľa ktorého sa automobil misie „odchýlil od stanovenej trasy, čo mandát misie zakazuje“. Povstalecká „Luhanská ľudová republika“ podľa vyhlásenia dúfa, že medzinárodné organizácie incident „reálne posúdia“.

Správa zo zodpovednosti za výbuch obviňuje ukrajinské ozbrojené sily. „Neraz sme medzinárodných pozorovateľov varovali pred možnými provokáciami zo strany ukrajinskej armády a pred aktivitami diverzných a výzvedných skupín blízkosti línie prímeria,“ uvádza sa v správe luhanských povstalcov.

Podľa povstaleckej polícia je ukrajinská diverzia „hlavnou vyšetrovacou verziou“.

Šok zo smrti člena misie OBSE vyjadril rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz, ktorého krajina teraz organizácii predsedá. Vyzval k starostlivému vyšetrenie udalosti a vyjadril nádej, že páchatelia budú potrestaní.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #pozorovateľská misia #Donecko #mína