Si Ťin-pching a Trump telefonicky hovorili o situácii na Kórejskom polostrove

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Donald Trump dnes telefonicky diskutovali o bilaterálnych vzťahoch a situácii na Kórejskom polostrove.

24.04.2017 07:33
debata
Okrem sa zaviazali, že budú udržiavať úzke kontakty prostredníctvom rôznych prostriedkov, aby si mohli okamžite vymeniť názory na dôležité otázky spoločného záujmu, informovala agentúra Sinchua. Si Ťin-pching tiež vyjadril nádej, že všetky zúčastnené strany zostanú zdržanlivé v otázke jadrového programu Severnej Kórey a neurobia nič, čo by zvýšilo napätie na Kórejskom polostrove. Zároveň zdôraznil, že Čína sa postaví proti všetkému, čo bude v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Situáciu na Kórejskom polostrove neustále vyostrujú opakované skúšky severokórejských rakiet. Trump chce Čínu dotlačiť k tomu, aby na Pchjongjang vyvinula diplomatický a ekonomický tlak a komunistický štát ukončil svoj jadrový program. Výmenou za to ponúka bližšie nešpecifikované kompromisy v problematických otázkach americko-čínskych vzťahov. Nedávno však pohrozil, že ak Čína nebude spolupracovať, vyrieši kórejský problém aj bez nej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA