Začal sa súd s mužom, ktorý hádzal vajcia po Zemanovi

Obvodný súd pre Prahu 2 začal v utorok riešiť prípad muža, ktorý je obžalovaný z hádzania vajec na českého prezidenta Miloša Zemana.

25.04.2017 11:03
debata (2)

Podľa informácií idnes.cz bol v minulosti tento čin vyhodnotený políciou a neskôr aj súdom ako priestupok, po sťažnosti prokuratúry sa ale musí konať hlavné pojednávanie. Obžalovaný tvrdí, že vajíčka nehádzal a ani so sebou žiadne nemal.

Štátny zástupca ho obviňuje z toho, že 17. novembra 2014 pri zhromaždení na Albertove hádzal vajcia po českom prezidentovi Milošovi Zemanovi. Prezident mal vtedy prejav k výročiu 25 rokov od pádu komunistického režimu. Na pódiu stál spolu s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. Osobní strážcovia bránili prezidenta roztvorenými dáždnikmi, prezident nazval vrhača predmetov zbabelcom.

Na tribúnu by som ani nedohodil, povedal obžalovaný

Obžalovaný Jindřich Frühauf súdu popísal, že pred demonštráciou sedel so známymi v reštaurácii pod Slavínom. Odtiaľ sa vraj vydali na Albertov kvôli tomu, že medzi známymi boli aj Nemci, ktorí chceli vidieť svojho prezidenta.

Opísal, ako prebiehali prejavy politikov, a uviedol, že v niektorých chvíľach lietali stovky vajec. Od tribúny bol vraj tak ďaleko, že by k nej nedohodil, odhadol to na 60 metrov.

Priamo na akcii policajti nikoho nezadržali a potom konštatovali, že vrhači spáchali maximálne priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Úradníci mestskej časti potom rozhodli, že hádzanie nebolo ani priestupkom. Neskôr ale magistrát nariadil Prahe 2, aby čin ako priestupok posúdila. Polícia nakoniec začala skutky na pokyn prokuratúry vyšetrovať ako trestné činy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #vajcia