Putin bude vo štvrtok v Moskve rokovať s Abem o KĽDR a iných otázkach

Ruský prezident Vladimir Putin bude vo štvrtok rokovať s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorý pricestuje na dvojdňovú návštevu Moskvy.

25.04.2017 11:35
debata (3)

Oznámila to dnes vo vyhlásení tlačová kancelária Kremľa, z ktorej citujú agentúry Reuters a TASS.

„Obidve strany budú hovoriť o implementácii dohôd dosiahnutých počas návštevy ruského prezidenta v Japonsku, ktorá sa uskutočnila vlani v decembri,“ uvádza sa v stanovisku Moskvy.

Lídri si tiež vymenia názor ohľadom bilaterálnych vzťahov medzi svojimi krajinami a vyhliadok na politickú, ekonomickú a humanitárnu spoluprácu.

Abe zároveň plánuje s Putinom diskutovať aj o Severnej Kórei a napätí v danom regióne, doplnil na dnešnej tlačovej konferencii hovorca japonskej vlády Jošihide Suga, podľa ktorého bude Tokio požadovať, aby Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN zohrávalo pri riešení severokórejskej otázky konštruktívnu ú­lohu.

Ďalšími témami dialógu budú spoločné ekonomické aktivity Ruska a Japonska v spornej južnej časti Kurilských ostrovoch, ako aj situácia v Sýrii, dodal Suga.

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Šinzo Abe #Vladimir Putin