Proti Moskve ulica nasadila aj Orbána

"Nemali by sme dovoliť mladým, ktorí prídu po nás, aby po tom, čo sme sa zbavili osudu najveselšieho baraku sovietskeho systému, spravili z Maďarska najveselší barak Gazpromu." Peštianskou ulicou pri sídle vládnej strany Fidesz sa v pondelok večer ozýval burcujúci hlas Viktora Orbána.

25.04.2017 18:27
maďarsko, protest, demonštrácia, Foto: ,
Demonštranti v Budapešti protestujú proti promoskovskému kurzu vlády Viktora Orbána.
debata (39)

„Dvere sme otvorili Západu. Rusom, Sovietskemu zväzu a komunizmu sme ukázali dvere… Nedovoľte, aby sa to všetko vrátilo oknom,“ zneli z reproduktoru slová Orbána z roku 2007, ktorými ešte ako opozičný vodca brojil proti vzrastajúcemu vplyvu Moskvy na Budapešť.

Orbán, niekdajší mladý liberál, ktorý sa pred pádom komunistického režimu ako prvý odvážil pred zaplneným námestím verejne vyzvať na stiahnutie sovietskych vojsk z Maďarska, sa ako konzervatívny premiér stavia k Moskve oveľa ústretovejšie. So šéfom Kremľa Vladimirom Putinom udržiava čulé kontakty a za novú hrozbu nezávislosti Maďarska označuje Brusel, ktorý je podľa jeho slov „novou Moskvou“.

Maďarského premiéra dnes čaká „grilovanie“ v Bruseli, kde sa mu europoslanci chystajú klásť nepríjemné otázky. Pýtať sa ho chcú nielen na nedávno prijatý zákon, ktorý ohrozuje fungovanie Georgeom Sorosom založenej Stredoeurópskej univerzity, a pripravovanú právnu normu, podľa ruského vzoru stigmatizujúcu mimovládky financované zo zahraničia nálepkou cudzích agentov, ale aj na pokračujúcu masívnu vládnu kampaň s veľavravným názvom „Zastavme Brusel!“

Práve túto kampaň odporcovia zbližovania s Putinovým Ruskom a vzďaľovania sa od Európskej únie obrátili naruby a svoju pondelňajšiu demonštráciu neďaleko ruskej ambasády, opevnenej stovkami policajtov, nazvali „Zastavme Moskvu!“ Rečníci sa vyslovovali proti tomu, aby Maďarsko bolo Putinovým trójskym koňom v Európskej únii a dav skandoval „Rusáci domov!“ a „Preč s Orbánom i Putinom!“

V priebehu troch dní to bol už druhý masový protest proti promoskovskej politike Orbána. V sobotu na výzvu recesistickej Strany maďarského dvojchvostého psa Budapešťou prepochodovalo asi päťtisíc ľudí pod ironickým heslom „Za vládu a Rusko a proti všetkému ostatnému“.

Vysmievali sa strašeniu vládnej propagandy bruselským diktátom a príchodom miliónov moslimských prisťahovalcov, volali na slávu ruskému rozširovaniu atómky v Paksi, ktoré opozícia kritizuje ako finančne netransparentný projekt, ktorým sa surovinovo závislé Maďarsko ešte viac pripúta k Moskve, a skandovali: „Nepotrebujeme Brusel!“, „Na maďarskú pôdu ruský tank!“

Necelý rok pred parlamentnými voľbami sa nadštandardné vzťahy Orbánovej vlády s Moskvou stávajú v Maďarsku vnútropolitickou témou. Hoci straníckymi preferenciami, v ktorých Fidesz stále suverénne vedie, to zatiaľ veľmi nepohlo, nálady voči východnej politike Budapešti sa začínajú meniť.

Čoraz viac Maďarov si myslí, že zahraničná politika Orbánovho kabinetu slúži záujmom Ruska. Ich počet sa za necelý polrok takmer strojnásobil. Kým vlani v novembri si iba deväť percent opýtaných myslelo, že vládna politika vychádza v ústrety ruským záujmom, v najnovšom prieskume inštitútu Publicus o tom už bola presvedčená viac ako štvrtina respondentov.

Pravda, dve tretiny voličov Fideszu sú spokojné s priateľskými vzťahmi s Moskvou a iba každý piaty z nich by si želal väčší odstup od Putinovho režimu, ukázal nedávno prieskum agentúry Závecz Research. Súčasne však napriek protibruselskej propagande vlády si bezmála dve tretiny stúpencov Orbánovej strany želajú zlepšenie vzťahov s úniou.

U ľavicových a liberálnych voličov sú preferencie jednoznačnejšie: 73 percent si želá zblíženie s EÚ a 64 percent väčší odstup od Ruska. Práve im hovoril z duše Orbánov hlas z desať rokov starého záznamu, ktorý im pustili organizátori pondelňajšej demonštrácie: „Je možné, že ropa prúdi z východu, ale sloboda vždy prichádza zo Západu.“

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán