Čína spustila na vodu svoju druhú lietadlovú loď

Čína počas slávnostnej ceremónie spustila na vodu svoju druhú lietadlovú loď, ktorá je zároveň prvou, ktorú už sama postavila.

26.04.2017 08:05
Šan-tung, čína, lod Foto:
Loď, ktorá sa podľa niektorých zdrojov bude volať ako čínska provincia Šan-tung, vznikla v prístave Ta-lien na severovýchode krajiny. Jej stavba začala v roku 2014.
debata (11)

Plavidlo sa pripojí k prvej lietadlovej lodi čínskej armády Liao-ning, ktorú Peking kúpil v roku 1998 od Ukrajiny.

Lietadlovú loď Čína spustila na vodu v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove a v čase trvajúceho sporu o ostrovy v Juhočínskom mori, ktorým vedú významné námorné trasy a kde sa pravdepodobne skrývajú bohaté náleziská ropy.

Slúžiť až v roku 2020

Loď, ktorá sa podľa niektorých zdrojov bude volať rovnako ako čínska provincia Šan-tung, vznikla v prístave Ta-lien na severovýchode krajiny. Jej stavba začala v roku 2014, predvlani Čína potvrdila jej existenciu. Oficiálne by mala začať slúžiť v roku 2020.

Ide sa o prvú lietadlovú loď navrhnutú a postavenú priamo v Číne. Jej spustenie na vodu nasleduje po nedeľňajšom 68. výročí založenia čínskeho námorníctva.

Svoju prvú lietadlovú loď Liao-ning zaradila čínska armáda do aktívnej služby v septembri 2012 a vlani v novembri ju označila za bojaschopnú.

Z Ukrajiny kúpili torzo

Toto 300 metrov dlhé plavidlo získala úpravou starej sovietskej lietadlovej lodi Varjag, zakúpenej v roku 1998 od Ukrajiny bez motorov, navigácie a zbrojného vybavenia.

V prvej polovici januára sa plavidlo Liao-ning zúčastnilo vojenského cvičenia v Juhočínskom mori, o ktorej Čína vedie územný spor so svojimi susedmi. Cestou späť do vlasti Liao-ning preplával taiwanským prielivom, ktorý od seba oddeľuje pevninskú Čínu a ostrov Taiwan, ktorý Peking považuje za svoju odštiepeneckú provinciu a ktorému v prípade vyhlásenia nezávislosti hrozí vojenským útokom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #loď #lietadlová loď