Lavrov: Útok USA na sýrsku základňu marí mierový proces i boj s terorizmom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že nedávny raketový útok Spojených štátov na leteckú základňu sýrskej armády Šajrát v provincii Homs oddial vytvorenie širokého frontu na boj s terorizmom.

26.04.2017 12:40
debata (20)

Vo svojom príspevku na bezpečnostnej konferencii v Moskve Lavrov označil nedávnu vojenskú akciu USA v Sýrii aj za „hrubé porušenie medzinárodného práva a akt agresie proti suverénnemu štátu“.

Lavrov v súvislosti s americkým útokom dodal,... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
lavrov Lavrov v súvislosti s americkým útokom dodal, že sa núkajú paralely s udalosťami roku 2003 v Iraku, ktoré sa skončili zničením krajiny a zrodom džihádistickej organizácie Islamský štát.

Podľa jeho presvedčenia tento krok Washingtonu ešte viac zhoršuje už existujúce problémy a odkladá perspektívu vytvorenia širokého frontu na boj s terorizmom i perspektívu riešenia krízy v Sýrii, ako ju naznačili rokovania v kazašskej Astane.

Paralela s Irakom

Lavrov ďalej v súvislosti s americkým útokom dodal, že sa núkajú paralely s udalosťami roku 2003 v Iraku, ktoré sa skončili zničením krajiny a zrodom džihádistickej organizácie Islamský štát. Podľa Lavrova „nestojí zato ešte raz vysvetľovať, aký nebezpečný vývoj udalostí môže vyvolať zopakovanie "podobných unáhlených krokov“.

Útok zo 4. apríla, keď v meste Chán Šajchún v provincii Idlib zahynulo pri použití chemických zbraní takmer 100 civilistov, označil ruský minister za „provokáciu“.

Snahy na zmenu režimu v Sýrii

Apeloval, že tento útok je nevyhnutné „profesionálne prešetriť pod dohľadom Organizácie pre zákaz chemických zbraní“. Vyšetrovanie by malo byť podľa Lavrova „verejnosti prístupné a transparentné“.

Upozornil v tejto súvislosti, že „badať pokusy o zablokovanie takéhoto prístupu (k vyšetrovaniu).“ Podľa neho to „len potvrdzuje pochybnosti o dobrých zámeroch“ tých, ktorí sa snažia incident zo 4. apríla „zneužiť na prechod k dávno známemu zámeru, ktorým je zmena sýrskeho režimu“.

K vypáleniu rakiet s plochou dráhou letu pristúpili Spojené štáty 7. apríla, a to na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Rakety zasiahli leteckú základňu sýrskej armády.

Šojgun: Našich vojakov v Sýrii ochránime

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo svojom príspevku na bezpečnostnej konferencii v Moskve vyhlásil, že americký útok ohrozil aj životy ruských vojakov, ktorí sa na sýrskej základni tiež nachádzali.

Dodal, že ruské ministerstvo obrany teraz podniká opatrenia na posilnenie a zaručenie bezpečnosti príslušníkov ruských ozbrojených zložiek slúžiacich v Sýrii.

Rusko poskytuje sýrskej vládnej armáde pri jej pozemných operáciách voči protivládnym povstalcom leteckú podporu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Homs #Sýria #Sergej Lavrov #útok na Sýriu