Reportéri bez hraníc: Sloboda tlače sa na svete zhoršuje, SR je na 17. mieste

Sloboda tlače sa celosvetovo zhoršuje, v uplynulom roku jej úroveň klesla v takmer dvoch tretinách zo 180 sledovaných krajín, upozornila vo svojej výročnej správe medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Slovensko obsadilo v pripojenom rebríčku krajín 17. miesto (v r. 2015 bolo na 14. priečke).

26.04.2017 12:46
debata (13)

Napriek poklesu je SR z krajín V4 najlepšie pred 23. Českom, v ktorom podľa RSF oligarchovia využívajú nákup tlače na upevnenie svojej moci, 54. Poľskom a 71. Maďarskom. Všetky krajiny V4 v rebríčku klesli oproti predchádzajúcemu roku podobne ako napríklad 22. Kanada či 43. USA.

Rebríček odráža situáciu vo svete, v ktorom erózia demokracie oslabila žurnalistiku a útoky na médiá sa stali bežnou vecou. Sme v období „postprávd“, propagandy a potláčania slobôd. Tento pokles bol badateľný už v predchádzajúcich rokoch, tento rok sú však jeho rozsah a forma do očí bijúce.

Demokratické vlády pošliapavajú slobodu, ktorá by mala byť jedným z ich hlavných indikátorov hodnotenia. „Eróziou tejto základnej slobody s odôvodnením, že musia chrániť svojich občanov, riskujú demokracie stratu svojich duší,“ píše sa v správe.

Fínsko kleslo z prvej priečky po šiestich rokoch

Erózia slobody médií je mimoriadne viditeľná v európskych demokraciách, kde pokles zaznamenali aj popredné krajiny z rebríčka. Fínsko sa po šiestich rokoch prepadlo z prvého na tretie miesto.

Sloboda tlače je podľa RSF „veľmi zlá“ v 21 krajinách a „zlá“ v 51 krajinách, pričom sa situácia zhoršila v 62,2 percentách zo 180 hodnotených krajín. K najvýraznejšiemu zhoršeniu situácie došlo v Burundi, Bahrajne a Egypte.

Severná Kórea, Turkménsko a Eritrea sú na najnižších priečkach rebríčka od roku 2005 ako krajiny, ktoré „sústavne potláčajú a likvidujú všetko odlišné od štátnej propagandy“.

Na čele rebríčka sú severské krajiny – Nórsko, Švédsko, Fínsko, Dánsko, Holandsko, nasledujú šiesta Kostarika a siedme Švajčiarsko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #sloboda tlače #Reportéri bez hraníc