Francúzsko je rozdelené. Ale nie na pravicu a ľavicu

Voliť či nevoliť? Približne polovica Francúzov v tom má dosť jasno, ich kandidáti postúpili do druhého kola prezidentských volieb. Tá druhá časť Francúzov si má vybrať iného kandidáta ako toho, za ktorého hlasovali v prvom kole.

26.04.2017 14:00
debata (46)

Najmä o ich hlasy i hlasy tých, ktorí na prvé kolo neprišli, sa uchádza proeurópsky centrista Emmanuel Macron a šéfka krajnej pravice Marine Le Penová, ktorá presadzuje frexit.

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb berie Le Penová v podstate ako referendum. Tentoraz nestoja proti sebe dvaja kandidáti tradičnej pravice a ľavice, ale kandidáti s protichodnými postojmi ku globalizácii a k Európskej únii.

Centrista a prezidentský kandidát Emmanuel... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Macron Centrista a prezidentský kandidát Emmanuel Macron (vpravo) po smútočnom zhromaždení na pamiatku policajta zabitého pri teroristickom útoku vyjadril sústrasť jeho partnerovi.

„Kandidáti hlavných strán, ktoré vládli niekoľko desaťročí, v prvom kole neuspeli. Postup Macrona a Le Penovej ohlasuje novú štruktúru politického života, kde stoja proti sebe politické sily a kandidáti, ktorí sú za otvorenú spoločnosť – migráciu, Európu, globalizáciu – ako Macron, a za uzavretú spoločnosť ako Le Penová. Delenie na otvorení-uzavretí môže postupne nahradiť staré delenie na ľavicu a pravicu,“ upozornil pre Pravdu Vincent Pons z Harvardskej obchodnej školy.

Dilemu, či voliť Macrona ako spôsob odvrátenia hrozby nástupu krajnej pravice, má veľká časť ľavicových voličov. Najmä tých, ktorých priťahuje antiglobalista a radikálny ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, ktorý v prvom kole získal takmer 20 percent a na rozdiel od iných porazených kandidátov, v rozpore s tradíciami ľavice, hneď neodporučil svojim stúpencom postaviť sa proti extrémnej pravici a voliť Macrona. Ostatne, zakladateľ krajne pravicového Národného frontu Jean-Marie Le Pen Mélenchona včera za tento postoj pochválil.

Le Penová bude vykresľovať Macrona ako nástroj politických elít a opakovať starú pesničku, že Francúzsko už desaťročia stále slabne, je utláčané nevolenými bruselskými technokratmi a silami globálneho kapitalizmu.
Jonah Levy, Kalifornská univerzita

Politológ Thomas Guenole zo Sciences Po však predpokladá, že aj keď mnohým ľavicovým voličom Macron nesedí, keďže je bývalý investičný bankár, ktorý sľubuje reformy pracovného trhu, väčšina ho napokon predsa len bude voliť.

„Nemyslím si, že Macron bude schopný presvedčiť väčšinu francúzskych voličov, že globalizácia je dobrá, pretože väčšina si to nemyslí,“ povedal Guenole pre Deutsche Welle. „Napriek tomu bude pravdepodobne zvolený, pretože veľa voličov nechce Le Penovú a krajnú pravicu,“ dodal.

Aj Jonah Levy z Kalifornskej univerzity predpokladá, že Macron by mal v druhom kole Le Penovú poraziť. Hoci získala viac hlasov ako jej otec v roku 2002 a má potenciál získať ešte viac, jej strop odhaduje blízko pod 50 percentami. Realistických je podľa neho skôr 40 percent. „Mnohí francúzski občania vnímajú Le Penovú ako prevetranú verziu jej otca, odlišnú v štýle, ale nie v podstate,“ uviedol Levy pre Pravdu. Pripomenul tiež, že kandidáti pravice i ľavice už podporili Macrona.

Predpokladá tiež, že počas kampane pred druhým kolom sa obaja kandidáti sústredia na kritiku protivníka.

„Le Penová bude vykresľovať Macrona ako nástroj politických elít a opakovať starú pesničku, že Francúzsko už desaťročia stále slabne, je utláčané nevolenými bruselskými technokratmi a silami globálneho kapitalizmu. Macron a jeho podporovatelia zas budú vyčítať Le Penovej, že je skrytá rasistka, ekonomická demagogička a hrozba pre demokraciu, ktorej voľba by priniesla len vnútorné rozdelenie, medzinárodnú izoláciu a hospodársku pohromu,“ dodal Levy.

Útočí zatiaľ hlavne Le Penová, ktorá stihla obísť už viacero miest. Za Macrona hovoria skôr jeho podporovatelia, ktorí upozorňujú Francúzov na riziká, ktoré by prinieslo vystúpenie z eurozóny a návrat k franku.

Nemyslím si, že Macron bude schopný presvedčiť väčšinu francúzskych voličov, že globalizácia je dobrá, pretože väčšina si to nemyslí.
Thomas Guenole, politológ zo Sciences Po

Macron a Le Penová sa včera zúčastnili na smútočnom zhromaždení na parížskej preferektúre na pamiatku policajta Xaviera Jugelého, ktorého minulý týždeň pri útoku na Champs-Élysées zabil islamistický radikál. Prezident François Hollande Jugelému posmrtne udelil rad Čestnej légie a kandidátov, z ktorých jeden sa stane jeho nástupcom, vyzval, aby vyčlenili nevyhnutné financie na poriadkové sily, aby v boji proti terorizmu mohli konať účinnejšie.

Na tvrdých protiimigračných opatreniach a zatvorení hraníc ako spôsobe boja proti terorizmu stavia svoju kampaň Le Penová, ktorá zároveň obviňuje Macrona, že na boj proti terorizmu nemá program. Ten po minulotýždňovom útoku, naopak, varoval pred strachom a panikou, Le Penovej návrhy považuje za neúčinné.

„Necítim nenávisť. Pretože, Xavier, tá sa ti nepodobá. Pretože nemá nič spoločné s tým, za čo si zo srdca bojoval a prečo si sa stal ochrancom pokoja,“ povedal včera v pohnutom rozlúčkovom prejave partner zabitého policajta Etienne Cardiles.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske voľby #Framcúzsko