Porošenko prirovnal krízu na východe krajiny k černobyľskej tragédii

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prirovnal černobyľskú jadrovú katastrofu spred 31 rokov k aktuálnej kríze na východe krajiny s tým, že "Rusko vedie nevyhlásenú vojnu proti jeho vlasti".

26.04.2017 15:52
debata (11)

V rámci dnešného príhovoru na mieste tohto incidentu pri meste Pripiať na severe Ukrajiny, kde si spolu s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom pripomenul tragické udalosti z 26. apríla 1986, Porošenko povedal:

„My Ukrajinci teraz bojujeme o svoju nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť našej krajiny, o oslobodenie Donbasu a Krymu. Opäť sme pochovali tisíce ľudí. Opäť máme státisíce vysídlených osôb. Som si istý, že spoločnými silami sa nám podarí zvíťaziť nad démonom,“ cituje ho spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Porošenko ďalej vyhlásil, že Bielorusko nesmie byť vtiahnuté do konfliktu s Ukrajinou. „Bielorusko nikto proti Ukrajine nepoštve. Bieloruský prezident ma o tom pevne ubezpečil,“ dodal Porošenko na margo napätej situácie.

Lukašenko uviedol, že Minsk spraví všetko pre „nastolenie mieru“ na Ukrajine. „Či sa to niekomu páči alebo nie, sme príbuzní. Sme susedia, bratia, a preto budú Bielorusi vždy vašimi spoľahlivými priateľmi,“ deklaroval.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko