Malá galská dedina proti krajnej pravici

Na mape Francúzska ich nie je veľa, ale sú. Celkovo 56 dedín, kde šéfke krajnej pravice Marine Le Penovej tamojší voliči nedali v prvom kole prezidentských volieb ani jeden hlas.

27.04.2017 08:59
debata (24)

Väčšina z nich je na juhozápade Francúzska v oblasti Pyrenejí a majú menej ako stovku voličov.

Jednou z nich je Samaran. Keď sa v nedeľu večer začalo sčítavanie hlasov, starosta Luc Combina bol presvedčený, že to isto príde – lístok s menom Le Penovej. Ale ako otvárali jednu obálku za druhou – nič. Napokon s úľavou mohli povedať, že v ich dedine so 72 voličmi Le Penová nedostala ani jeden hlas. Najviac hlasov – 25 – tam získal jej súper v druhom kole – centrista Emmanuel Macron.

Le Penová sa naplno vrhla do kampane a od... Foto: SITA/AP
le pen Le Penová sa naplno vrhla do kampane a od nedele obišla viac miest ako Macron. V stredu sa sama pozvala pred fabriku v Amiens, ktorá sa má na budúci rok sťahovať do Poľska.

„Som dosť hrdá na to, že sme sa zachovali lepšie ako zvyšok Francúzska,“ povedala v reportáži pre franceinfo 78-ročná učiteľka na dôchodku Jeanne. Obávala sa, že aj u nich bude pár hlasov za Le Penovú. „Najmenej dva-tri. A nakoniec ani jeden!“ úprimne sa tešila volička, ktorá väčšinou hlasuje za ľavicu a v druhom kole bez zaváhania bude voliť Macrona.

Na spoluobčanov bol hrdý aj zástupca starostu André Débat. „Zachovali si chladnú hlavu napriek všetkému, čo počúvali v médiách. Mám chuť prirovnať nás k malej galskej dedine, ktorá odporuje Národnému frontu,“ povedal.

Lenže pozor na príliš veľký optimizmus. V regionálnych voľbách a pri voľbách do Európskeho parlamentu tu na seba až takí hrdí neboli. „Vtedy to bol šok, Národný front dostal 12 hlasov. To som nikdy nezažil,“ priznal pre franceinfo starosta.

Prečo ich Le Penová tentoraz neoslovila? Dôchodkyňa Jeanne to reportérom vysvetľovala tým, že život v dedine je pokojný, nemajú problémy s bezpečnosťou. „Každý každého pozná,“ povedala. A čo problémy s imigráciou? „Najskôr by tu nejakí imigranti museli byť,“ zasmiala sa pani Jeanne. Starosta však pred druhým kolom volieb nie je až taký optimista. Nerobil si síce v dedine prieskum, ale predpokladá nejaké tri-štyri hlasy pre Le Penovú.

Opakom Samaran je dedina Ecuelle, asi 50 kilometrov od Dijonu, kde vyhrala Le Penová a Macron nezískal ani hlas. „Voľba Le Penovej nie je na sto percent hlas za ňu, ale skôr proti ostatným,“ povedal pre franceinfo jej obyvateľ, 92-ročný Marcel. Trápi ho najmä to, že dedina sa vyľudňuje a mladí odchádzajú za prácou do mesta. Reportérom nechcel povedať, ako volil, a čo sa týka druhého kola: „Keď príde Macron do Elyzejského paláca, bude robiť to isté čo jeho predchodcovia,“ povedal.

Šéfka krajnej pravice Marine Le Penová zmenila... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
macron Šéfka krajnej pravice Marine Le Penová zmenila svoj program a nečakane prišla za robotníkmi v Amiens predtým, ako to mal naplánované jej rival v prezidentskom súboji Emmanuel Macron.

Podobne rozprával aj 24-ročný Geoffrey, ktorý sa však netajil tým, že volil Le Penovú, hoci nie od srdca. Sklamaný je z pravice aj ľavice, a preto podľa neho treba skúsiť niečo iné. Ďalšiemu z obyvateľov, ktorý sa priznal, že volil Le Penovú, sa zas nepáčia príliš otvorené hranice.

Krajná pravica získala v prvom kole prezidentských volieb celkovo svojich rekordných vyše sedem miliónov hlasov. A v nedeľu 7. mája ich bude ešte viac.

Le Penová sa naplno vrhla do kampane a od nedele obišla viac miest ako Macron. Včera sa sama pozvala pred fabriku v Amiens, ktorá sa má na budúci rok sťahovať do Poľska. Miesto – parkovisko pred fabrikou, kde boli zhromaždení robotníci, a tiež čas si nevybrala náhodou. Práve vtedy bol totiž Macron v sídle miestnej obchodnej komory a hovoril s odborármi fabriky. „Hľadám riešenia problémov, a nie to, ako problémy zneužívať,“ vyhlásil.

Do médií a na sociálne siete tak putovali fotografie Le Penovej, ktorá sa na parkovisku stretla s robotníkmi, a zároveň Macrona, ktorý akoby vnútri fabriky sedí pokojne za stolom. S robotníkmi sa stretol, tak ako plánoval, neskôr. Práve obrazom, že bývalý investičný bankár a exminister hospodárstva je zástupca elity, kým ona zastupuje robotníkov, sa šéfka krajnej pravice snaží pritiahnuť nespokojných ľavicových voličov.

Le Penová sa zároveň snaží zmierniť odpor voči nej. Najskôr oznámila, že pozastavuje svoje vedenie Národného frontu, a najnovšie zjemnila rétoriku voči EÚ. Podporovatelia Macrona totiž varujú Francúzov pred dôsledkami potenciálneho vystúpenia z eurozóny, ktoré presadzuje Le Penová. Tá v televízii TF1 vyhlásila, že nie je „protivníkom Európy“, cíti sa byť Európanka, aj keď, samozrejme, v prvom rade Francúzka.

Hoci Macrona ako menšie zlo zoči-voči krajnej pravici podporili už zástupcovia hlavných politických strán pravice i ľavice, stále nemá vyhraté. Na sociálnych sieťach sa vedie kampaň nielen za jeho voľbu, ale, naopak, aj proti nemu, rovnako ako kampaň za neúčasť na voľbách či hlasovanie s prázdnou obálkou.

Do kampane proti Macronovi sa včera oficiálne zapojilo aj ultrakonzervatívne katolícke hnutie za tradičnú rodinu, ktoré pred prvým kolom volieb intenzívne podporovalo kandidáta pravice Françoisa Fillona, ktorý napokon s 20 percentami skončil na nepostupovom treťom mieste. On sám pri priznaní porážky oznámil, že zoči-voči krajnej pravici bude hlasovať za Macrona.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske voľby