Po nálete vybuchli pri damaskom letisku zásobníky s palivom

V skladoch pri damaskom medzinárodnom letisku vybuchli zásobníky s palivom. Oznámila to televízia libanonského Hizballáhu, ktorý v sýrskom konflikte bojuje na strane sýrskej vlády.

27.04.2017 08:20 , aktualizované: 11:35
debata (101)

Podľa tohto zdroja mohol explóziu spôsobiť nálet izraelských lietadiel. Hovorca izraelskej armády povedal, že správu nemôže komentovať.

Podľa miestnych zdrojov zasiahlo objekty pri letisku asi tri hodiny po polnoci päť úderov. Na mieste začalo horieť, ale žiadne správy nehovoria o obetiach ani ranených.

Podľa agentúry Reuters bolo zasiahnuté miesto, na ktorom sú vykladané zbrane posielané z Teheránu. Izraelský minister pre tajné služby Jisrael Kac povedal, že operácia zodpovedá vládnej politike brániť vyzbrojovaniu Hizballáhu.

„Môžem potvrdiť, že incident v Sýrii je úplne v súlade s izraelskou politikou brániť pašovaniu moderných zbraní z Iránu k Hizballáhu cez Sýriu. Premiér povedal, že kedykoľvek získame tajnú informáciu o pokuse vybaviť Hizballáh pokročilými zbraňami, budeme konať,“ povedal Kac.

Zdroj agentúry Reuters uviedol, že v sklade bolo veľké množstvo iránskych zbraní dodaných do Sýrie leteckou cestou. Určené boli hlavne Hizballáhu, ktorý stojí na čele oddielov podporovaných Teheránom a ktoré zahrňujú podľa Reuters niekoľko tisíc ľudí.

Exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že explózia bola veľmi silná a bola počuť aj v Damasku.

Letisko využívajú Iránom podporované provládne jednotky, čo sú práve oddiely Hizballáhu.

Letisko je od sýrskej metropoly vzdialené asi 25 kilometrov. „Čo výbuchy spôsobilo, nevieme, ale na niekoľkých miestach horí,“ oznámila SOHR.

Izrael do vojny v Sýrii nezasahuje s výnimkou niekoľkých úderov na zbrojný konvoja Hizballáhu.

Izraelská vláda chce tejto organizácii, ktorá bojuje proti Izraelu, zabrániť dozbrojovať svoje oddiely v Libanone iránskymi zbraňami.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Sýria #letisko #Damask #Hizballáh