Vyše 9-tisíc policajtov odvolali v Turecku pre ich údajné napojenie na Gülena

Turecko odvolalo zo služby 9 103 policajtov pre ich údajné napojenie na duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile v USA.

27.04.2017 09:22
debata

Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anadolu, podľa ktorej sa tak stalo na základe dekrétu vydaného v čase platného výnimočného stavu.

Opatrenie zo stredajšieho večera nasledovalo po zadržaní 1009 „tajných imámov“ v radoch policajných síl, ktorí sú všetci podozriví z napojenia na tureckého islamského lídra Gülena. Zadržiavanie prebehlo takisto v stredu.

Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana obviňuje Gülena zo zorganizovania vlaňajšieho pokusu o prevrat, avšak duchovný tieto obvinenia popiera.

Pre kontakty s Gülenom je v Turecku zatknutých vyše 47.000 ľudí, oznámila nedávno vláda. Viac ako 100.000 ľudí bolo buď úplne, alebo dočasne prepustených zo štátnej služby a bezpečnostných síl.

Čistky sa začali koncom roka 2013 a najprv sa zameriavali na políciu a súdnictvo. Nastali po tom, ako bolo otvorené vyšetrovanie prípadov korupcie medzi najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Vláda obvinila Gülena, že stojí za týmto vyšetrovaním.

V Turecku platí výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený po neúspešnom prevrate a úradom poskytuje rozsiahle právomoci.

Prezident Erdogan – niekdajší spojenec Gülena – tento mesiac zaznamenal víťazstvo v referende, ktoré zaručuje jeho prezidentskému úradu široké právomoci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen