Prieskum CBOS: Veľká väčšina poľských občanov je za členstvo krajiny v EÚ

Veľká väčšina poľských občanov je stúpencami členstva krajiny v Európskej únii, vyplýva z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu CBOS, ktoré dnes zverejnili vo Varšave.

27.04.2017 19:26
debata (2)

Podľa nich je za členstvo Poľska v EÚ 88 percent respondentov, čo je jeden z najvyšších údajov v odpovediach na podobné otázky prieskumov ostatných rokov. Proti členstvu v Únii sa vyslovilo iba osem percent oslovených Poliakov.

Z výsledkov prieskumu je jasné, že pretrvávajúci spor Európskej komisie a poľskej vlády premiérky Beaty Szydlovej doteraz nemá negatívne dôsledky pre imidž Únie v tejto členskej krajine. Poľsko čelí v súčasnosti právnemu konaniu Únie, v rámci ktorého Európska komisia obviňuje vládny kabinet, že obmedzil nezávislosť ústavného súdu.

Aj keď vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) v princípe podporuje členstvo v EÚ, paralelne z nej zaznievajú aj eurokritické tóny, pripomína tlačová agentúra DPA. V ostatných mesiacoch Varšava opakovane požadovala, aby sa obmedzil vplyv Bruselu na členské štáty a posilnila úloha národných parlamentov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko