Za Slovákov v Británii zabojuje únia jednotne

Vyhliadky vyše troch miliónov občanov EÚ, že pre brexit si v Británii nebudú musieť zbaliť kufre, sú po štvrtku o otieň ružovejšie.

28.04.2017 09:05
debata (7)

Deň po tom, čo vláda v Bratislave za svoju prioritu v príprave „rozvodového konania“ únie s Londýnom určila ochranu práv takmer stotisíc slovenských občanov žijúcich a pracujúcich v Británii, obdobné signály prišli z Luxemburgu i Berlína.

Šéfovia diplomacií dvadsaťsedmičky i nemecká kancelárka Londýnu odkázali, že otázka zaručenia občianskych a pracovných práv pre občanov EÚ žijúcich v Británii patrí medzi prvoradé. Až keď v tom bude jasno, môže sa začať vyjednávať o tom, na čom najviac Británii najviac záleží, aby si zachovala voľný prístup na jednotný európsky trh.

Ako odplatu budeme, samozrejme, pripravení poskytnúť férovú ponuku Britom žijúcim v Nemecku a ďalších európskych krajinách.
Angela Merkelová, nemecká kancelárka

Ministri členských krajín EÚ sa včera v Luxemburgu zišli prvý raz bez svojho britského kolegu, teda v počte 27. Ide o formát, v ktorom budú ako Rada pre všeobecné záležitosti v nasledujúcich mesiacoch dohliadať na vývoj rokovaní o odchode Británie z únie. Ministri včera odobrili podobu politických smerníc pre začínajúce vyjednávania s Londýnom. Záverečný súhlas s nimi má dať zajtra mimoriadny summit EÚ.

Maltský vicepremiér Luis Grech, ktorý diskusiu ako zástupca predsedníckej krajiny riadil, schôdzku označil za jednoznačný a nevídaný signál dôvery, jednoty a zhody dvadsaťsedmičky. „Je to veľmi dobrý začiatok ťažkých rokovaní, ktoré nás čakajú,“ vyhlásil.

Spokojný bol aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. V schválenom dokumente je podľa neho všetko, čo v ňom Slovensko chcelo mať. Slovensko má podľa neho dve priority v tomto procese – aby sa zachoval súčasný status našich občanov v Británii a aby Londýn splnil svoje finančné záväzky do konca tohto rozpočtového obdobia, čiže najneskôr do konca roku 2020.

„Za kľúčový považujem fakt, že princípy našej pozície sú definované jasne, jednoznačne a reflektujú jednotu EÚ27. Hovoríme všetci jedným jazykom. Našou úlohou je to, aby sme v nasledujúcom období zbavili našich občanov neistoty z toho, či a ako budú mať garantované práva na ostrovoch,“ uviedol minister.

Lajčák pripúšťa, že štandardy slovenských občanov a podnikateľov v Británii sa po brexite pravdepodobne znížia, ale snahou EÚ podľa neho je čo najviac tieto zmeny minimalizovať. Analytik Radovan Geist z portálu EurActiv.sk vidí priestor na to, aby sa zrodil uspokojujúci kompromis o statuse občanov EÚ, a teda aj Slovákov v Británii, alebo aj tých, ktorí do nej prídu ešte predtým, ako Británia na jar 2019 formálne vystúpi z EÚ.

„Keďže Británia má záujem na tom, aby britskí občania mali čo najširšie práva v EÚ, myslím si, že aj preto sa dohodne nejaký recipročný prístup,“ povedal Geist pre Pravdu.

Ochotu na takú reciprocitu včera avizovala spolková kancelárka Angela Merkelová. Podľa odhadov v Británii žije a pracuje asi stotisíc Nemcov, podobný počet ako Slovákov. A hoci pre vyše osemdesiatmiliónovú krajinu to na prvý pohľad môže byť rádovo menší problém ako pre päťapolmiliónovú, Berlín zaraďuje túto otázku tiež na čelo priorít vyjednávaní o brexite.

Merkelová v prejave v Bundestagu zdôraznila, že jej vláda sa bude zasadzovať o to, aby Nemci žijúci v Británii mali čo najskôr jasno, či a ako sa ich brexit konkrétne dotkne. „Ako odplatu budeme, samozrejme, pripravení poskytnúť férovú ponuku Britom žijúcim v Nemecku a ďalších európskych krajinách,“ sľúbila.

Najvplyvnejšia politička Európy upozornila Londýn, že dohodu o jeho budúcom vzťahu s úniou bude možné uzavrieť až po tom, čo budú uspokojivo vyriešené všetky otázky spojené s britským odchodom. „Môže to ísť a pôjde to iba v tomto poradí, a nie naopak,“ vyhlásila Merkelová. „Čím rýchlejšie bude britská vláda pripravená na konštruktívne riešenia, tým skôr sa môžeme zaoberať jej prianím už počas rokovaní o vystúpení rokovať o budúcom vzťahu Británie s Európskou úniou,“ poznamenala. Bez pokroku v rokovaniach o vystúpení nemá podľa nej takýto postup zmysel.

„Jasné tiež je, že tretia krajina (vo vzťahu k EÚ), a tou Británie bude, nemôže a nebude mať rovnaké práva alebo dokonca lepšie postavenie ako člen Európskej únie. V tom má všetkých 27 krajín spolu s európskymi inštitúciami jasno,“ upozornila spolková kancelárka .

„Milí kolegovia, milé kolegyne,“ oslovila na diaľku britských partnerov. „Možno si myslíte, že to sú všetko samozrejmosti, ale musím to bohužiaľ povedať takto jasne, pretože mám pocit, že si o tom niektorí v Británii ešte robia ilúzie,“ podotkla šéfka nemeckej vlády.

Británia dvojročný proces vystúpenia z EÚ oficiálne začala koncom marca. Ostatné krajiny únie dali včera z luxemburskej ministerskej schôdzky jasne najavo, že budú o brexite rokovať spoločne, pričom separátne vyjednávania, v ktorých by sa Londýn mohol pokúsiť naštrbiť jednotný postoj dvadsaťsedmičky, považujú za neprípustné. Túto jednotu si včera Merkelová pochvaľovala. Silný signál v rovnakom duchu by podľa nej mal vyslať aj nadchádzajúci mimoriadny summit EÚ.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #práca v zahraničí #Zahraniční Slováci #Brexit