Pápež František vyzval v Káhire na ukončenie zbrojenia

Pápež František v prejave na káhirskej univerzite al-Azhar vyzval na ukončenie zbrojenia, čo bude podľa neho prvý krok k tomu, aby sa svet zbavil násilia. Univerzita al-Azhar je najdôležitejším strediskom sunnitskej islamskej teológie.

28.04.2017 10:01 , aktualizované: 21:50
debata (2)

František, ktorý pricestoval do Egypta na dvojdňovú návštevu, predniesol výzvu na mierovej konferencii na univerzite po boku veľkého imáma Ahmada Tajjiba, ktorý riadi túto renomovanú inštitúciu.

„Základom je, aby sme nešetrili úsilím v odstraňovaní chudoby a vykorisťovania, keďže v takýchto situáciách sa extrémizmus ľahšie ujme, a ani úsilím v zastavení toku peňazí a zbraní určených ľuďom, ktorí vyvolávajú násilie,“ povedal pápež.

„Treba skoncovať so zbrojením; ak sa budú zbrane vyrábať a predávať, skôr či neskôr budú použité,“ vyhlásil František v taliančine.

Toto je jediná cesta, ako zastaviť „rakovinu vojny“, uviedol pápež.

Veľký imám Tajjib sa pridal k Františkovým slovám a odsúdil „obchod a predaj zbraní“. Avšak takisto využil príležitosť, aby sa so smútkom posťažoval na mylné predstavy o islame a jeho spájanie s násilím.

„Islam nie je náboženstvom terorizmu len preto, že nejaká skupina si privlastnila časť jeho textov a zneužila ich na zabíjanie a terorizovanie nevinných,“ uviedol Tajjib. „Všetky krízy dnešného sveta existujú preto, že ľudská civilizácia nedbá na posvätné náboženstvá a ich hodnoty, predovšetkým na hodnotu bratstva,“ dodal.

Františkova historická návšteva je zameraná na podporu mieru a medzináboženského dialógu s islamským svetom. František má naplánované aj stretnutie s pápežom koptskej pravoslávnej cirkvi Tawadrosom II. (Teodorom II.).

Cesta jednoty a bratstva

František ešte počas letu z Ríma do Káhiry povedal, že očakávania od jeho návštevy sú vysoké. Označil ju za „cestu jednoty a bratstva“.

Pápež František pricestoval do Egypta v období pribúdajúcich útokov militantov na kresťanskú menšinu v krajine.

Začiatkom mesiaca, 9. apríla počas veľkonočnej Kvetnej nedele, došlo k samovražedným bombovým útokom moslimských extrémistov na dva kresťanské koptské kostoly v Egypte. Vyžiadali si 46 ľudských životov a prihlásil sa k nim Islamský štát.

František si na slávnostnom obrade s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím v Káhire uctil tieto obete. „Príslušníkom ich rodín a celému Egyptu vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť a modlím sa, aby Pán doprial raneným rýchle uzdravenie,“ povedal František.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pápež František #zahraničná návšteva