Južná Kórea poprela Trumpove slová o nových obchodných rozhovoroch

Južná Kórea neplánuje nanovo rokovať so Spojenými štátmi o bilaterálnej obchodnej dohode alebo platiť Washingtonu za raketový obranný systém.

28.04.2017 11:13
debata (3)

Predstavitelia rezortov hospodárstva a obrany v Soule týmto vyhlásením reagovali na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf Bieleho domu totiž oznámil, že upraví alebo zruší „hroznú“ bilaterálnu obchodnú dohodu s Južnou Kóreou a navyše tohto svojho ázijského spojenca prinúti zaplatiť miliardu dolárov za obranný raketový systém THAAD. Trump to vyhlásil v rozhovore pre agentúru Reuters.

To, že Soul nebol upovedomený o žiadnych nových obchodných rokovaniach, potvrdil pre agentúru AP námestník tamojšieho ministra hospodárstva. Juhokórejské ministerstvo obrany v samostatnom vyhlásení uviedlo, že sa nemení plán, podľa ktorého náklady na správu systému THAAD znášajú Američania.

Inštalovanie moderného protiraketového systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) v Južnej Kórei sa začalo v noci na stredu. Systém bol umiestnený v juhozápadnej časti krajiny.

Americký systém THAAD je schopný zneškodniť balistické rakety krátkeho a stredného doletu. Jeho úlohou má byť posilnenie obrany pred možnou severokórejskou raketovou hrozbou. Na inštalácii tohto systému v Južnej Kórei sa Washington a Soul dohodli vlani v júli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Južná Kórea #Donald Trump #THAAD