Rusi vidia ďalší vývoj vzťahov s USA skepticky

Skepticky a bez sentimentu hodnotia ruskí politici a komentátori prvých 100 dní Donalda Trumpa v úrade prezidenta Spojených štátov. Očividné sympatie prevládajúce v Rusku počas Trumpovej volebnej kampane a po januárovej inaugurácii vystriedali sťažnosti na "beznádejnú situáciu" v rusko-amerických vzťahoch a varovanie pred ich ďalším zhoršením.

28.04.2017 12:33
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump bude v sobotu 29. apríla sto dní v úrade.
debata (3)

Ešte vo februári podľa vplyvného senátora Franca Klinceviča „prevládali nádeje na spoluprácu oboch krajín v boji s radikálnym islamizmom,“ ktoré však vraj definitívne zmaril americký raketový útok na sýrsku leteckú základňu. Rusko už nemá nádej na zlepšenie situácie, povedal dnes senátor agentúre TASS.

Podľa Klinceviča zaujal Trump voči Rusku ešte menej priateľský postoj ako jeho predchodca Barack Obama, za ktorého vlády sa podľa hodnotenia Kremľa ocitli rusko-americké vzťahy na samom dne. „Bez preháňania možno povedať, že pokiaľ ide o rusofóbiu, je Trump pápežskejší než pápež a prekonáva aj svojho predchodcu. Moja predpoveď do budúcnosti nie je optimistická – môže byť ešte horšie,“ konštatoval ruský politik. Aj šéfka hornej snemovne Valentina Matvijenková súdi, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú „najhoršie v novodobej histórii“. Najvplyvnejšia ruská politička však nestráca nádej. „Sto dní je na hodnotenie krátka doba, tím ešte nie je pokope, treba čas,“ povedala agentúre RIA Novosti. Dobrou správou je podľa nej nedávna návšteva amerického ministra zahraničia Rexa Tillerson v Moskve. „Hovoriť o nejakých konkrétnych výsledkoch, na to je však ešte skoro,“ poznamenala Matvijenková.

Ruské štátne médiá v týchto dňoch publikujú americké prieskumy svedčiace o nízkej popularite prezidenta Trumpa, o negatívnych názoroch Američanov na súčasné Rusko alebo naopak o nesúhlase amerických občanov s politikou Bieleho domu voči Moskve. S malými nádejami na konkrétny pokrok spájajú novinári aj pripravované stretnutie amerického prezidenta Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Štvrtkovú informáciu denníka Kommersant o májovom termíne rusko-amerického summitu Kremeľ obratom dementoval s tým, že žiadna dohoda o usporiadaní stretnutia neexistuje. Zatiaľ tak platí možnosť stretnutia až na júnovom summite krajín skupiny G20 v Hamburgu. Pretože Rusko a USA sú jej členmi, možno podľa Kremľa stretnutie Trumpa s Putinom považovať za pravdepodobné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #100 dní #Donald Trump