Chorvátska vládna koalícia sa rozpadla pre aféru Agrokor

Vládna koalícia Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) a reformného hnutia Most sa definitívne rozpadla. Dôvodom je spor o zotrvanie či odvolanie ministra financií za HDZ. Odchod Zdravka Mariča žiada opozícia, ktorá nie je spokojná s tým, ako rieši finančnú krízu najväčšej chorvátskej súkromnej ​​firmy Agrokor. Predčasné voľby môže HDZ odvrátiť, len ak nájde partnerov do koalície či podporu pre menšinový kabinet.

28.04.2017 16:07
Andrej Plenkovič Foto: ,
Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.
debata (2)

Už niekoľko dní sa špekulovalo o tom, že konflikt okolo Mariča povedie k rozpadu koalície. Vo štvrtok všetko vyvrcholilo, keď pri zasadnutí vlády odmietli tohto ministra podporiť traja ministri hnutia Most – minister vnútra, spravodlivosti a energetiky a životného prostredia. Premiéra Andreja Plenkoviča táto „nekolegialita“ nahnevala natoľko, že trojicu zo svojho kabinetu vyhodil.

Šéf Mosta Božo Petrov, ktorý predsedá aj Saboru (parlamentu), v reakcii oznámil, že hnutie z vlády odchádza. „Už nie sme súčasťou tejto vlády a týmto krokom dávame najavo, že nám nejde o kreslá, ale o ústavu. Keď už sa predseda vlády nedrží ústavy ani demokratických hodnôt a parlamentnej demokracie, my sa ich držať budeme,“ vyhlásil Petrov.

Plenkovič tvrdí, že v parlamente dá dohromady väčšinu, ktorá vládu HDZ podporí. „Vyzývam ho, aby dokázal, že to nie je lož. Inak bude zodpovedný za politickú krízu a za nové voľby,“ poznamenal k tomu vodcu hnutia Most.

Petrov z titulu funkcie predsedu parlamentu tiež oznámil, že návrhom opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany (SDP) odvolať Mariča sa Sabor začne zaoberať na budúci týždeň v stredu. Či však na čele zákonodarného zboru vydrží, ešte nie je jasné, pretože poslanci za HDZ chcú iniciovať jeho odvolanie.

Ak HDZ partnera do koalície ani „tichú“ podporu pre svoju menšinovú vládu nezíska, bude nútený kabinet rozpustiť. Vzhľadom na to, že druhá najsilnejšia parlamentná strana SDP toho zrejme schopná tiež nebude, potom Chorvátsko čakajú už tretie voľby od roku 2015.

Predčasné voľby sa vlani konali rok po riadnych voľbách. Dôvodom bol prvý neúspešný pokus HDZ a Mosta o spoločné vládnutie. Nezhody sa začali pre administratívne reformy už čoskoro po ustanovení kabinetu a vyvrcholili v lete pádom vlády pre aféru vtedajšieho šéfa HDZ a premiéra, ktoré sa týkali konfliktu záujmov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Agrokor