V napätej situácii KĽDR testovala raketu, rozpadla sa po štarte

Severná Kórea otestovala v sobotu skoro ráno miestneho času balistickú raketu, skúška ale nebola úspešná. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na zdroj z juhokórejskej armády. Test prišiel v dobe mimoriadne vyostrených vzťahov medzi KĽDR a Spojenými štátmi. Japonsko severokórejský test odsúdilo, označilo ho za neprijateľný. Americký prezident Donald Trump na twitteri uviedol, že Pchjongjang testom preukázal "neúctu" k Číne.

29.04.2017 07:40
Japonsko, Severná Kórea, Kim Čong-un Foto: ,
Japonci v Tokiu kráčajú okolo obrazovky, na ktorej svieti obrázok severokórejského vodcu Kim Čong-una počas spravodajstva o ďalšom raketovom teste, ktorý vykonala KĽDR. Japonsko označuje tieto testy za neprijateľné.
debata (6)

Predstaviteľ americkej vlády povedal stanici ABC News, že išlo o raketu stredného doletu, ktorá sa rozpadla niekoľko minút po štarte. Podľa hovorcu americkej armády neopustila raketa severokórejské územie a pre Spojené štáty nepredstavovala hrozbu.

Raketa bola v sobotu skoro ráno miestneho času (piatok 22:33 SELČ) vystrelená z oblasti severne od metropoly Pchjongjang, uviedla agentúra Jonhap. CNN s odvolaním sa na vládny zdroj informovala, že išlo zrejme o raketu stredného doletu typu KN-17. Líšia sa správy o tom, či dosiahla Japonské more. Podľa zdroja CNN vybuchla ešte nad pevninou, iné zdroje uvádzajú, že sa rozpadla nad vodou.

Testy rakiet zakazuje Severnej Kórei rezolúcia BR OSN, KĽDR ale tieto skúšky napriek tomu pravidelne vykonáva. CNN spočítala, že od Trumpovho nástupu do funkcie na začiatku roka bol najnovší test už deviaty.

Americkí vládni činitelia na čele s Trumpom dali opakovane najavo, že USA sú odhodlané prinútiť KĽDR k ukončeniu jadrového a raketového programu všetkými prostriedkami, v nevyhnutnom prípade vrátane vojenských. Pentagon vyslal do oblasti americkú lietadlovú loď USS Carl Vinson ako ukážku sily amerického námorníctva. Pchjongjang ale nedávno oznámil, že bude v testovaní rakiet pokračovať.

„Svojim raketovým testom, hoci neúspešným, prejavila Severná Kórea neúctu k prianiam Číny a jej váženého prezidenta (Si Ťin-pchinga). To je zlé,“ napísal Trump na twitteri. Peking dal v posledných dňoch najavo silnejúcu kritiku na adresu Pchjongjangu a podľa amerického ministra zahraničia Rexa Tillerson Čína KĽDR pohrozila, že za vykonanie jadrovej skúšky uvalí na severokórejský režim jednostranné sankcie. Trump v rozhovore s Reuters, zverejnenom v piatok, ocenil prístup čínskeho prezidenta k riešeniu severokórejskej otázky.

Len niekoľko hodín pred severokórejským testom sa v piatok kvôli KĽDR zišla Bezpečnostná rada OSN. Generálny tajomník OSN António Guterres na rokovaní rady vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Kórejskom polostrove. Tillerson varoval, že hrozba severokórejského jadrového útoku je úplne reálna, a vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankcie.

Predstaviteľ americkej vlády v sobotu povedal Reuters, že najnovší test by mohol urýchliť prijatie nových jednostranných ekonomických sankcií USA voči KĽDR. Trumpova administratíva podľa tohto zdroja čakala „nejakú severokórejskú provokáciu“ pred juhokórejskými prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 9. mája.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR