Portugalsko chce z Británie prilákať agentúru pre liečivá EMA, záujem má aj Slovensko

Portugalská vláda rozhodla o vytvorení národnej komisie, ktorá bude usilovať o presun sídla Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Lisabonu. Vyplýva to z uznesenia portugalskej vlády. O presun sídla agentúry sa usiluje tiež Slovensko.

29.04.2017 21:29
Európska lieková agentúra Londýn Foto:
Aktuálne sídlo Európskej liekovej agentúry v Londýne.
debata

V dôsledku takzvaného brexitu, teda vystúpenia Británie z EÚ, sa premiestnia z Londýna do iných európskych krajín sídla európskych agentúr. EMA je jednou z najväčších a najdôležitejších, úzko spolupracuje s 50 národnými regulátormi v oblasti liečiv.

Komisia bude mať na starosti všetky záležitosti súvisiace so žiadosťou Portugalska o sídlo agentúry a má vytvoriť podmienky na jej prípadný bezproblémový presun.

Portugalsko tiež upozornilo, že dohoda, ktorá viedla k vytvoreniu EMA, bola uzavretá v Lisabone v roku 1992 v rámci prvého portugalského predsedníctva EÚ.

Konkrétny postup presídlenia dvoch agentúr EÚ, ktoré teraz sídlia v Británii, by Európska komisia mala predstaviť v júni na summite EÚ. Okrem EMA je druhou agentúrou Európsky bankový úrad (EBA), o ktorého sídlo má záujem Česká republika.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska agentúra pre lieky