Turecká vláda pokračuje v čistkách, zrušila aj televízne a rozhlasové zoznamky

Turecká vláda vydala dva nové výnosy. Na základe prvého z nich prepustila viac než 3 900 zamestnancov štátnej správy, armády a polície. Druhým výnosom zakázala v médiách relácie, v ktorých sa ľudia mali možnosť zoznámiť s potenciálnym životným partnerom.

29.04.2017 21:54
Turecko, veža, vlajka, selfie, veža Galata,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (33)

Ako informovala agentúra Reuters, najnovšia vlna prepúšťania je zrejme ďalšou čistkou súvisiacou s neúspešným vojenským prevratom, ktorý sa v Turecku odohral vlani v júli.

Na zozname prepustených z verejnej správy je aj 500 členov akademickej obce, vyše tisíc zamestnancov ministerstva spravodlivosti, vrátane väzenskej stráže, a viac ako 200 zamestnancov ministerstva pre náboženské záležitosti.

Vláda vo svojom dnešnom vyhlásení vysvetlila, že všetci prepustení sú podozriví z toho, že sú napojení na teroristické organizácie a štruktúry, ktoré sú ohrozením pre bezpečnosť štátu.

Druhým výnosom vláda okrem iného zakázala televízne a rozhlasové relácie, v ktorých mali ľudia možnosť nájsť si nových priateľov alebo životných partnerov.

Ide už o druhú rozsiahlu čistku od aprílového referenda, ktorým sa posilnili právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V stredu bolo totiž suspendovaných vyše 9 000 policajtov a ďalších 1 000 ich bolo zadržaných pre údajné napojenie na hnutie islamského duchovného Fethullaha Gülena. Ten je podľa tureckej vlády zodpovedný za vlaňajší pokus o prevrat i za snahy zosadiť Erdoganovu vládu. Gülen tieto obvinenia odmieta.

Od zmareného prevratu bolo zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora v Turecku prepustených viac ako 100 000 ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47 000.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko