Trump o svojich 100 dňoch: Sme najúspešnejšia vláda v histórii

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že jeho vláda bola v prvých 100 dňoch najúspešnejšia zo všetkých administratív v histórii krajiny. Za púhych 14 týždňov priniesla naša vláda do Washingtonu "zásadné zmeny", dodal šéf Bieleho domu v prejave, ktorý bol vysielaný v sobotu v rozhlase.

30.04.2017 01:00 , aktualizované: 07:30
Donald Trump, USA Foto: ,
Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump medzi svojimi priaznivcami na letisku v Harrisburgu v Pensylvánii.
debata (43)

Mnohé liberálne americké a svetové médiá ale tento názor nezdieľajú a vo svojich komentároch poukazujú na to, že Trump väčšinu svojich predvolebných sľubov nesplnil.

Americký prezident v prejave povedal, že občania Spojených štátov sú jediní, komu zachováva lojalitu. Sto dní od januárovej prezidentskej inaugurácie uplynulo práve v sobotu a Trump už vopred vyhlásil, že večer plánuje stráviť s tými, ktorí ho do úradu zvolili a ktorí podľa prieskumov verejnej mienky naďalej zotrvávajú na jeho strane.

Trump, ktorý obviňuje médiá z klamstiev, sa rozhodol nezúčastniť sa sobotňajšej výročnej večeri organizovanej asociáciou korešpondentov v Bielom dome, ktorej sa v minulosti prezidenti tradične zúčastňovali. Trump je prvým prezidentom od roku 1981, ktorý na akciu nepríde.

Namiesto toho večer strávil medzi voličmi v štáte Pensylvánia, kde vo voľbách získal 48 percent hlasov. Bolo to prvýkrát, čo tento štát podporil republikánskeho kandidáta od roku 1988, keď miestni hlasovali za Georgea Busha staršieho, napísala agentúra AP. V metropole štátu Harrisburgu vystúpi Trump na zhromaždení svojich stúpencov.

„Spoločne vidíme, aké úspechy sú možné, keď staviame Američanov na prvé miesto,“ vyhlásil v rozhlasovom prejave Trump. „Preto som nariadil odstúpenie USA od transpacifickej zmluvy. Ten deň bol rozhodujúcim okamihom pre našu krajinu. Upozornil totiž ostatné krajiny sveta, že americkí robotníci už nebudú zrádzaní,“ dodal.

Na zhromaždení v pennsylvánskej metropole Harrisburgu zdôraznil, že po nástupe do funkcie „plní jeden sľub za druhým“.

Trump sa chystá podpísať výnos nariaďujúci ministerstvu obchodu a Úradu obchodného splnomocnenca USA (USTR), aby preskúmali americké obchodné dohody. Cieľom je zistiť, či obchodní partneri Spojených štátov a Svetová obchodná organizácia sú voči USA spravodlivé, uviedla agentúra AP.

Prezident kritizoval médiá

Liberálne médiá pri hodnotení prvých 100 dní Donalda Trumpa poukázali na to, že prezident väčšinu sľubov nesplnil a nedarí sa mu plniť ani najvýznamnejšie sľuby, ktoré dal v predvolebnej kampani. Nepresadil okrem iného v Kongrese zrušenie a nahradenia zdravotnej reformy známe ako Obamacare, kvôli otázkam okolo financovania je nejasný tiež osud výstavby múru na hraniciach s Mexikom.

Aj kritici prezidenta USA ale pripúšťajú, že niektoré svoje predvolebné sľuby Trump splnil. Presadil zvolenie nového ústavného sudcu, vydal niekoľko exekutívnych príkazov obmedzujúcich reguláciu podnikania a ochranu životného prostredia a oznámil už spomínaný odchod od transpacifickej obchodnej zmluvy.

Americký prezident Donald Trump odsúdil americké médiá za tieto nelichotivé komentáre k jeho prvým 100 dňom v úrade. Na zhromaždení svojich priaznivcov v Pensylvánii označil mediálne kritiky za „falošné správy“ spísané novinármi, ktorí „nie sú v obraze“.

„Mainstreamové (falošné) médiá odmietajú uverejniť dlhý zoznam našich úspechov, vrátane podpisu 28 exekutívnych príkazov, silných hraníc a veľkého optimizmu,“ napísal pred začatím pensylvánskeho mítingu Trump na twitteri.

Zhromaždenie v Harrisburgu sa konalo v ten istý večer, na ktorý bola naplánovaná výročná večera usporiadaná asociáciou korešpondentov v Bielom dome, ktorej sa americkí prezidenti pravidelne zúčastňujú. Trump, ktorý opakovane obviňuje médiá z klamstiev, už vopred povedal, že na večeru nepríde. Na pensylvánskom mítingu vyhlásil, že je rád, že je ďaleko od „washingtonského močiaru“.

„Početná skupina hollywoodskych hercov a zástupcov washingtonských médií sa teraz navzájom utešujú v sále hotela (Hilton) v metropole,“ povedal Trump. „Ak je skutočne úlohou médií byť úprimný a hovoriť pravdu, potom si médiá zasluhujú veľkú nedostatočnú,“ dodal Trump.

Trump: My tú stenu postavíme

Na zhromaždení v Harrisburgu vypočítal následne veci, ktoré považuje za úspechy počiatočného obdobia svojej vlády. Pripomenul, že sa mu podarilo presadiť zvolenie nového ústavného sudcu Neila Gorsucha a tiež odstrániť niekoľko opatrení určených na reguláciu podnikania a ochrany životného prostredia.

Poukázal tiež na to, že schválil obnovu stavby ropovodov Keystone XL a Dakota Access, oznámil odchod od transpacifickej obchodnej zmluvy a rozšíril bezpečnostné opatrenia, ktorá viedli k prudkému poklesu nelegálnych prechodov južnej hranice USA.

Nesplnené predvolebné sľuby Trump podľa agentúry Reuters odbil mávnutím ruky. Prezident okrem iného nepresadil v Kongrese zrušenie a nahradenie zdravotnej reformy známe ako Obamacare, kvôli otázkam okolo financovania je nejasný tiež osud výstavby múru na hraniciach s Mexikom.

Trump zvalil vinu na demokratov a vyhlásil, že všetky sľuby budú nakoniec splnené. „My tu stenu postavíme, nebojte sa,“ povedal svojim stúpencom v Harrisburgu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump