Krajiny ASEAN zaujali k Číne miernejší postoj, než sa čakalo

Krajiny juhovýchodnej Ázie na regionálnom summite zaujali k Číne miernejší postoj, než sa predpokladalo. Vyplýva to zo záverečného komuniké Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) z vrcholnej schôdzky v Manile.

30.04.2017 12:07
ASEAN-SUMMIT/ Foto:
Lídri štátov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) na vrcholnej schôdzke v Manile.
debata

Peking čelí kritike za svoje aktivity v Juhočínskom mori, kde buduje umelé ostrovy, komuniké sa o tom však tentoraz výslovne nezmieňuje. Podľa zdrojov agentúry Reuters je to zrejme preto, že čínske ministerstvo zahraničia a čínski diplomati naliehali na to, aby sa ostrovy na program rokovania vôbec nedostali.

Proti čínskym umelým ostrovom a budovaniu zbrojných kapacít na nich protestujú ako Spojené štáty, tak krajiny ležiace v oblasti, ktoré si rovnako ako Čína robia na časti Juhočínskeho mora nárok.

V pôvodnej verzii oficiálneho vyhlásenia summitu boli rovnako ako vlani zmienky o „územných požiadavkách a militarizácii“, ktoré však nakoniec boli vypustené. Dokument zverejnilo predsedníctvo až 12 hodín po skončení summitu.

Čína súčasťou 10-členného združenia nie je, ale jeho vyhlásenie pozorne sleduje a je na nich veľmi citlivá. Peking je často obviňovaný, že sa znenie záverečných dokumentov ASEAN snaží ovplyvniť vo svoj prospech.

Vyhlásenie okrem iného chváli „rastúcu spoluprácu ASEAN a Číny“. Z pôvodného návrhu boli podľa Reuters vynechané tiež zmienky o „napätí“ a „eskalácii (čínskych) aktivít“. Dokument bez ďalšieho upresnenia hovorí len o znepokojení niektorých lídrov „nedávnym vývojom“ v Juhočínskom mori.

Čína považuje takmer celé Juhočínske more za svoje a na útesoch v tomto mori buduje umelé ostrovy, kde zriaďuje letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť na civilné, ale aj vojenské účely. Vlani v júli medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu odmietol rozsiahle územné nároky, ktoré má krajina v Juhočínskom mori. Peking verdikt neuznal.

Summit hostil Duterte

Summit ASEAN bol prvou významnou medzinárodnou udalosťou, ktorú hostil filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Politik, ktorý sa funkcie ujal pred desiatimi mesiacmi, sa usiluje o zlepšenie vzťahov s Čínou, na rozdiel od predchádzajúcej vlády, ktorá stavala predovšetkým na dobrých vzťahoch s USA. Peking nedávno po diplomatickej misii filipínskeho prezidenta krajine umožnil, aby sa vrátila na neobývaný reťazec ostrovčekov Scarborough Shoal, ktorý obsadila Čína po krátkom konflikte s filipínskymi loďami v roku 2012.

Na znamenie priateľstva medzi oboma krajinami Filipíny navštívili tri lode čínskeho námorníctva.

Hovorca filipínskeho prezidenta agentúre AP povedal, že Dutertemu telefonoval jeho americký náprotivok Donald Trump. Zdôraznil údajne, že Washington bude dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy o spolupráci medzi oboma krajinami. Spojené štáty majú záujem na „vrelej a fungujúcej spolupráci“, uviedol Trump podľa hovorcu.

Trumpovho predchodcu Baracka Obamu poslal Duterte „do čerta“, keď Obama kritizoval Duterteho spôsob boja proti drogám. Brutálny boj už pripravil o život tisíce ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #ASEAN