Poľskú honorárnu konzulku zbavili pre fotomontáž s Tuskom funkcie

Poľské ministerstvo zahraničia zbavilo funkcie honorárnej konzulky v Spojených štátoch ženu, ktorá na sociálnej sieti zverejnila fotomontáž s predsedom Európskej rady a bývalým poľským premiérom Donaldom Tuskom. Na obrázku bol v uniforme dôstojníka elitných nacistických jednotiek SS, informoval denník Gazeta Wyborcza.

30.04.2017 12:55
Donald Tusk, Poľsko Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (7)

O ďalšom osude Marie Szonertovej-Biniendaovej, ktorá bola za honorárnu konzulku so sídlom v Akrone v americkom štáte Ohio vymenovaná len nedávno, rozhodne minister zahraničia Witold Waszczykovski po svojom návrate z Austrálie, informovala agentúra PAP.

Szonertová-Biniendaová zodpovednosť za zverejnenie obrázku odmieta. Jej účet na sociálnej sieti údajne napadli hackeri. Svoju funkciu však sama dala už v piatok k dispozícii. Zároveň si však posťažovala, že proti nej médiá vedú „masívnu kampaň“.

Agentúra AP pripomenula, že jeden z Tuskových dedov krátko slúžil počas druhej svetovej vojny v nemeckom wehrmachte, čo politickí oponenti expremiérovi v minulosti často vyčítali. Józef Tusk ale zrejme krátko po nástupe do nemeckej armády v roku 1944 dezertoval, lebo sa už po troch mesiacoch podieľal na činnosti poľskej exilovej armády.

Tusk v „žalúdku“ poľskej vlády

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) dlhodobo brojí proti expremiérovi a bývalému predsedovi opozičnej Občianskej platformy (PO) Tuskovi. Pred časom sa vláda premiérky Beaty Szydlovej neúspešne snažila zabrániť jeho znovuzvoleniu do čela Európskej rady. Minulý týždeň musel Tusk vo Varšave vypovedať v kauze neschválenej spolupráce poľskej kontrarozviedky s tajnými službami iného štátu. Prípad označil za spolitizovaný.

Dlhodobé napätie panuje predovšetkým vo vzťahu Tuska a bývalého premiéra a súčasného predsedu vládnej PiS Jaroslawa Kaczyńského, ktorý mu dáva za vinu podiel na smrti svojho brata Lecha.

Prezident Lech Kaczyński zahynul pri leteckej katastrofe v roku 2010 pri ruskom Smolensku.

Szonertová-Biniendaová je manželkou Wieslawa Biniendu, člena komisie, ktorá sa na popud vlády Beaty Szydlovej znovu zaoberá vyšetrovaním leteckého nešťastia pri Smolensku, pri ktorom zahynulo okrem prezidenta ďalších 95 ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk