Mayová: Rokovania o brexite budú ťažké

Rokovania o odchode Británie z Európskej únie budú zjavne ťažké. V rozhovore pre televíznu stanicu BBC to v reakcii na sobotňajší summit dvadsiatich siedmich členských krajín EÚ v Bruseli uviedla premiérka Theresa Mayová. Británia podľa nej preto potrebuje silné a stabilné vedenie. Mayová zároveň odmietla kritiku, že jej vláda je ohľadom rokovaní o takzvanom brexite odtrhnutá od reality.

30.04.2017 16:25
theresa mayova Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová počas rozhovoru pre BBC.
debata (3)

Prezidenti a premiéri dvadsiatich siedmich krajín Európskej únie v sobotu na mimoriadnom summite v Bruseli schválili politické usmernenia pre vyjednávanie s Britániou o jej odchode zo spoločenstva. Predseda Európskej rady Donald Tusk Londýn varoval, že dvadsaťsedmička je vo svojom postoji jednotná. Prípadná snaha Británie využívať rozdiely medzi krajinami by podľa neho bola len ilúziou.

„Tento a niektoré ďalšie komentáre európskych lídrov, ktoré sme mali možnosť počuť, ukazujú, že nastane okamih, keď budú tie rokovania tvrdé,“ povedala premiérka. Británia preto podľa nej potrebuje „silné a stabilné“ vedenie.

Mayová znovu zopakovala stanovisko, že je pripravená ukončiť rokovania o brexite bez konečnej dohody, pokiaľ nebude spokojná s podmienkami, ktoré jej Brusel ponúkne. Ďalej sa chce usilovať aj o paralelné rokovania o odchode Británie z EÚ aj o jej budúcich vzťahoch s dvadsaťsedmičkou. To však EÚ rezolútne odmieta. Rokovania o budúcich vzťahoch pripúšťa až v prípade „dostatočného pokroku“ v rozhovoroch o odluke.

Mayová v rozhovore tiež odmietla kritiku, že jej vláda ohľadom rokovania s EÚ „žije v inej galaxii“ ako zvyšok európskej dvadsaťsedmičky, a že ju preto čaká vytriezvenie. Reagovala na článok denníka The Times, ktorý sa venuje sobotňajšiemu summitu a má titulok „Mayová žije v inej galaxii, hovorí Brusel“.

Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová občanov Británie vo štvrtok varovala, aby si o nadchádzajúcich rokovaniach o odchode z únie nerobili žiadne ilúzie. Británia podľa nej po brexite nebude môcť mať rovnaké práva, aké majú členské štáty.

Podľa informácií nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vstupuje Európska komisia do rokovaní o brexite značne skeptická. Jej predseda Jean-Claude Juncker údajne pri stretnutí s Mayovou tento týždeň v Londýne nenarazil u britskej premiérky na žiadne známky ochoty robiť kompromisy. „Opúšťam Downing Street desaťkrát skeptickejší, než som bol predtým,“ povedal podľa FAZ Juncker. Predseda komisie po stretnutí s britskou premiérkou údajne volal nemeckej kancelárke Merkelovej, ktorá nasledujúci deň predniesla v Spolkovom sneme spomínaný prejav, v ktorom varovala Britov pred „ilúziami“.

Britská premiérka by podľa FAZ chcela jednu z hlavných otázok brexitu – budúce postavenie občanov EÚ v Británii a Britov v EÚ – vyriešiť už na summite v júni, teda zrejme krátko po začiatku rokovaní o odchode Británie z európskeho spoločenstva. Londýn údajne plánuje s občanmi EÚ zaobchádzať po brexite rovnako, ako s ktorýmikoľvek inými občanmi tretích krajín. V Británii žije asi 3,2 milióna občanov z krajín dvadsaťsedmičky, v EÚ približne 1,2 milióna Britov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová