De Maiziere: ‘Osvietené vlastenectvo‘ je súčasťou nemeckej kultúry

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, popredný člen Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, sa domnieva, že "osvietené vlastenectvo" by malo byť súčasťou nemeckej národnej kultúry.

01.05.2017 10:00
Thomas de Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.
debata (10)

De Maiziere v príspevku pre noviny Bild am Sonntag uviedol, že nacionalizmus z obdobia nacizmu a váhavosť, ktorá nasledovala, sú už minulosťou, najmä pre mladšiu generáciu. Navrhuje preto desať zásad nemeckej identity ako východisko diskusie o nej v čase masovej imigrácie.

K desiatim vlastnostiam, ktoré sú podľa de Maiziera súčasťou nemeckej spoločnej kultúry, patria napríklad spoločenské zvyky: v Nemecku sa pri vítaní podávajú ruky, ľudia nezahaľujú svoju tvár a predstavujú sa menom.

Princíp ochrany menšín

Okrem toho sa minister hlási k dedičstvu nemeckej histórie „so všetkými jej vrcholmi a dnami“. Vzdelávanie a výchovu označil za „hodnotu, a nielen nástroj“ a charakterizoval Nemecko ako kultúrnu krajinu formovanú kultúrou a filozofiou. Pri urovnávaní konfliktov sa postupuje slušne, k čomu patrí popri väčšinovom princípe aj ochrana menšín.

Za dôležité považuje de Maiziere rešpekt a toleranciu. „Osvietený vlastenec miluje svoju krajinu a iné (krajiny) nevníma s nenávisťou,“ dodal s tým, že Nemecko je súčasťou Západu, a to kultúrne, duchovne i politicky, pričom „ako Nemci sme vždy aj Európania“.

Podávať pomocnú ruku

Kto si je istý svojou kultúrou, je silný. Všetkým, ktorí do Nemecka prichádzajú a môžu v ňom ostať, „podávame našu ruku“, napísal tiež de Maiziere. Ak však niekto základnú kultúru krajiny nepozná, nechce ju poznať alebo ju dokonca odmieta, tomu sa „integrácia sotva podarí“.

Nemecko je kresťansky formovaný, voči náboženstvám priateľsky orientovaný, no svetonázorovo neutrálny štát, doplnil politik. Jeho spoločnosť je orientovaná na konsenzus a kompromisy podstatné pre demokraciu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #utečenecká kríza #Thomas de Maiziere