Vysoký komisár OSN: Porušovaní ľudských práv pribúda

Krajiny ako Turecko a Egypt ukazujú na trend používania násilia alebo správ o násilnostiach ako ospravedlnenie pre porušovanie ľudských práv, varoval v Ženeve vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

01.05.2017 17:54
debata (7)

Jordánsky princ povedal, že najväčšie obavy má v tejto súvislosti z čistiek v radoch zamestnancov verejnej správy v Turecku po minuloročnom pokuse o prevrat, z hromadného zatýkania v Egypte a z nárastu populizmu v Európe.

„Zakaždým keď kandidáti používajú buričský jazyk, ktorý očividne hraničí s podnecovaním, máme povinnosť prehovoriť,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii.

Zameral sa na Turecko a poznamenal, že sa tam po júlovom pokuse o puč objavilo „ovzdušie strachu“. Situáciu ďalej zhoršilo prepustenie zatiaľ 150-tisíc zamestnancov verejnej správy bez toho, aby bolo dostatočne transparentné, či bolo toto potrestanie primerané, dodal.

Tento víkend prišlo o prácu ďalších 3 900 štátnych zamestnancov, všetci boli obvinení zo stykov s exilovým moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripisuje uvedený pokus o puč.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #OSN #Turecko #ľudské práva