Sýria zrejme zabíjala chémiou aj pred Chán Šajchúnom. Trikrát

Organizácia pre ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) obvinila sýrske vládne sily, že pravdepodobne podnikli tri útoky chemickými zbraňami na rôzne ciele v krajine pred incidentom zo 4. apríla, pri ktorom zahynuli desiatky civilistov.

01.05.2017 21:21
debata (64)

Na aprílový útok zareagovali Spojené štáty raketovým útokom na sýrsku leteckú základňu.

Sýrska vláda, ktorá stále popiera, že používa chemické zbrane, na terajšie obvinenia prostredníctvom svojej misie v OSN zatiaľ nereagovala.

S posledným obvinením prišla HRW na základe svedectva získaných od miestnych obyvateľov aj zasahujúceho zdravotníckeho personálu.

Pred útokom na Chán Šajchún zo 4. apríla útočili údajne sýrske lietadlá tiež chemickými zbraňami trikrát v časti Hamá. Dvakrát sa to vraj stalo v polovici decembra a raz na konci marca.

Sýrska armáda tieto útoky vždy vykonávala, keď povstalecké sily ohrozovali vládne vojenské letecké základne, povedal činiteľ HRW Kenneth Roth na tlačovej konferencii v newyorskej centrále OSN. Podľa neho rozhodnutie o tomto druhu útoku „súviselo s nepriaznivou situáciou na bojovom poli“.

V správe HRW sa uvádza, že opoziční aktivisti a miestni obyvatelia poskytli mená 64 ľudí, o ktorých sa domnievajú, že zomreli v dôsledku napadnutia chemickými látkami pri decembrových útokoch na oblasť na východe oblasti Hamá ovládanej bojovníkmi radikálneho Islamského štátu (IS).

Pri marcovom útoku na severe Hamá nikto o život neprišiel, ale desiatky ľudí vykazovali známky otravy.

Podľa Rotha je tak zrejmé, že sýrska vláda si ponechala zásoby sarínu alebo podobnej jedovatej látky, hoci sa podujala v roku 2013 zlikvidovať svoje zásoby chemických zbraní.

Sarín bol podľa obvinenia, ktoré ako prvé vzniesli Lekári bez hraníc, použitý aj v Chán Šajchúne v apríli.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #sarín #Human Rights Watch #Idlib #Chán Šajchún