Tisíce ľudí demonštrovali na 1. mája proti Donaldovi Trumpovi

Desaťtisíce Američanov protestovali na 1. mája proti prisťahovaleckej politike prezidenta Donalda Trumpa.

02.05.2017 09:34
debata (5)

Demonštrácie v uliciach amerických miest mali prevažne pokojný priebeh a len zriedka prerástli do násilností.

Protitrumpovské protesty sa konali v hlavnom meste Washington, ako aj v Chicagu, Portlande, Seattli či v Oaklande. Demonštranti zhromaždení pred washingtonským Bielym domom požadovali odchod Donalda Trumpa z prezidentskej funkcie.

Nepokoje vypukli v centre Portlandu v štáte Oregon, kde časť účastníkov protestného pochodu začala na policajtov hádzať dymovnice a rozbíjať výklady a autá. Vo väzbe skončili asi dve desiatky anarchistov.

V Seattli v štáte Washington došlo k fyzickým potýčkam medzi odporcami a stúpencami prezidenta Trumpa a polícia tam zadržala päť osôb. Zrážky medzi demonštrantmi a policajtmi hlásili aj z metropoly štátu Washington Olympia, kde zaistili deväť ľudí podozrivých z výtržností.

V kalifornskom Oaklande sa účastníci prvomájového pochodu vytvorili ľudskú reťaz a požadovali, aby miestne úrady nespolupracovali s federálnymi orgánmi pri zásahoch voči nelegálnym migrantom. Zdôrazňovali pritom dôležitosť prisťahovalcov pre rozvoj americkej ekonomiky.

„Byť prisťahovalcom je v súčasnosti skoro ako byť zločincom,“ povedala Mary Quezadová, ktorá sa pripojila k prvomájovému protestu v hlavnom meste Washington. Súčasne obvinila Donalda Trumpa zo zastrašovania migrantov, ktorí mali na pondelkových demonštráciách hojné zastúpenie.

Trump zaujal tvrdú imigračnú líniu už ako kandidát na prezidenta. Jednou z jeho hlavných priorít je postavenie múru pozdĺž americko-mexických hraníc, čím chce zastaviť prílev nelegálnych prisťahovalcov do USA z krajín Latinskej Ameriky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #USA #protesty #Donald Trump