Británia sa má podľa odborníkov odkloniť od Trumpa a zmeniť politiku k Blízkemu východu

Británia musí zmeniť politiku k Blízkemu východu a dištancovať sa od "nestáleho a nepredvídateľného" vedenie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

02.05.2017 09:54
debata (1)

Vo svojej správe to odporučil výbor pre zahraničné vzťahy britskej Snemovne lordov. Bývalí členovia vlády, poradcovia a diplomati upozornili, že britská zahraničná politika príliš spolieha na amerického prezidenta a vyzvali vládu, aby v prípade Blízkeho východu svoju politiku úplne revidovala.

Zmätočná politika

Britskú politiku k Sýrii správa výboru, o ktorej informoval denník The Guardian, označuje za „zmätočnú a nejasnú“. Výbor odporúča nadviazať nové zväzky v oblasti Perzského zálivu. Minister zahraničia Boris Johnson by mal podporiť dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorú Biely dom kritizuje, a vážne uvažovať o uznaní palestínskej štátnosti.

„Možnosť britskej vlády ovplyvniť zahraničnú politiku USA komplikuje zmätočné a nepredvídateľné politické rozhodovanie prezidenta Trumpa a to sa pravdepodobne nezmení,“ uvádza sa v správe.

K členom výboru patrí bývalý člen konzervatívneho kabinetu David Howell alebo poradcovia niekdajšieho ministra zahraničia Williama Haguea či premiéra Gordona Browna.

USA sú divoká karta

„Vo svete, v ktorom už automaticky USA nedominujú a nezabezpečujú bezpečnosť oblasti, nie je správne zastávať trvalo stanovisko ‚všetko bude v poriadku, keď budeme súhlasiť s USA‘,“ povedal Howell.

USA opísal ako „divokú kartu“ a dodal: „Musíme naozaj myslieť sami za seba. Blízky východ sa zmenil a britská politika na to musí reagovať. V čase, keď sa Británia pripravuje vystúpiť z Európskej únie a kedy USA uplatňujú v regióne novú a neistú politiku, si nemôžeme myslieť, že naša bývalá stratégia bude stačiť.“

Správa konštatuje, že sa Británia doteraz spoliehala na informácie Saudskej Arábie o tom, ako sú britské zbrane používané v Jemene, čo ale nie je v súlade s povinnosťami súvisiacimi s obchodom so zbraňami.

Ak Rijád podľa správy nebude schopný poskytnúť viac informácií o používaní britského arzenálu v Jemene, odporúča sa pozastaviť predaj určitých zbraní.

Zmierniť rétoriku voči Iránu

V otázke vyriešenia palestínskeho problému a vo vzťahoch k Iránu podľa lordov zaujal americký prezident „nekonštruktívne stanovisko, ktoré môže konflikt ďalej vystupňovať“.

Správa odporúča, aby Británia a Európa zmiernili bankové obmedzenia pre Irán, aj keď sa USA nepripoja. Trump podľa nej nemá medzinárodnú podporu na to, aby „roztrhal“ súčasnú dohodu s Iránom. V prístupe USA lordi vidia „nebezpečnú logiku stupňovania napätia“.

Hovorca britského ministerstva zahraničia uviedol, že „Blízky východ zostáva prioritou politiky úradu a Británia bude naďalej spolupracovať s partnermi v zmysle zaistenia blahobytu a bezpečnosti“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Blízky východ #Donald Trump #Snemovňa lordov