Svedkovia nepotvrdili verziu armády USA o útoku v Mosule, pri ktorom zomrelo 105 ľudí

Americká verzia irackého incidentu je, že radikáli do domu nahnali civilistov zámerne, budovu podmínovali a paľbou na ňu naviedli koaličné lietadlá.

02.05.2017 11:08
debata (65)

Svedecké výpovede nepotvrdzujú verziu americkej armády o útoku, pri ktorom v marci v západnom Mosule zomrela v jednom dome najmenej stovka civilistov.

Armáda útok stále vyšetruje a podľa jej predbežných zistení radikáli do domu zrejme nahnali civilistov zámerne, budovu podmínovali a paľbou na ňu naviedli koaličné lietadlá, ktoré pomáhajú oslobodzovať Mosul.

Svedkovia ale túto verziu spochybňujú.

Americký generál Stephen Townsend, ktorý velí... Foto: Reuters, MUHAMMAD HAMED
mosul Americký generál Stephen Townsend, ktorý velí koalícii vedenej Spojenými štátmi, označil boj o západný Mosul "za najťažšiu a najtvrdšiu bitku v mestskom prostredí, akú zažil za 34 rokov svojej služby".

Smrť 20-člennej rodiny

Dvojposchodový dom stál pri hlavnej ceste a patril podnikateľovi Tajsírovi abú Taufíkovi, ktorý sa ochotne ujímal ľudí, ktorých pred sebou hnali oddiely teroristickej organizácie Islamský štát (IS) zo štvrtí, do ktorých postupovala armáda. Sám mal v dome vlastnú 14-člennú rodinu, len dva dni pred útokom v dome porodila jedna žena.

„Nemôžem tých ľudí posielať preč,“ hovoril podľa jedného zo susedov abú Taufík k výčitkám, že nie je bezpečné zhromažďovať toľko ľudí na jednom mieste.

Alí Zanún patrí ku dvom osobám, ktoré boli v dome a ako jediné nálet prežili. Pod troskami čakal na záchranu päť dní, okolo neho boli telá 20 jeho príbuzných. Rodina musela odísť z domu v susednej štvrti a týždeň hľadala nové prístrešie. Nakoniec skončili všetci v dome abú Taufíka.

IS do domu nestrieľal

Ženy sa tiesnili na prízemí, muži boli v poschodiach nad nimi. Ľudí z IS sme videli v uliciach niekoľko dní pred útokom, ale nikdy podľa neho nestrieľali priamo do domu.

Ďalší svedok Mahmúd Ismail povedal, že ostreľovač vypálil zo strechy domu niekoľko dávok a potom utiekol. Iracká armáda podľa neho ale musela vedieť, že sú tam civilisti. „Zabijete kvôli jednému človeku 105 ľudí?“ povedal.

Zanúna z trosiek po piatich dňoch vyhrabali, v nemocnici sa podrobil niekoľkým operáciám a dozvedel sa, že celá jeho rodina, vrátane dvoch manželiek, detí a čerstvo narodeného vnúčaťa, je mŕtva.

Tvrdé boje

Boj o západný Mosul trvá od februára a je označovaný za oveľa tvrdší ako bitka o východnú časť mesta, ktorá skončila v januári. Západné štvrte sú husto obývané a podľa skupiny Iraq Body Count tam v marci a apríli pri náletoch zahynulo vyše 1 200 ľudí.

Počas bojov o východný Mosul, ktoré trvali asi sto dní, bolo zabitých alebo zranených 1 600 civilistov. Pentagon priznáva iba 352 civilných obetí v Iraku a Sýrii od začiatku bojov proti IS v roku 2014.

Odkaz Saddáma Husajna

Demografická situácia v západnom Mosule je zložitejšie ako vo východnom. Bývalý prezident Saddám Husajn tam pridelil nehnuteľnosti mnohým členom svojich vojenských zložiek a tajných služieb.

Po jeho páde v roku 2003 sa potom títo ľudia väčšinou postavili na stranu síl, ktoré bojovali proti koalícii, teda najprv na stranu Al-Kajdy, neskôr Islamského štátu. Abú Taufíkov dom stál práve v časti mesta, kde žili Saddámovi ľudia.

AP tiež upozornila, že zatiaľ čo o východný Mosul bojovali predovšetkým členovia elitnej protiteroristickej jednotky vycvičení Američanmi, do boja o západnú časť mesta bola nasadená aj federálnea polície, ktorá nie je na boj v mestskom prostredí dobre pripravená.

Do bojov zasahuje viac než predtým delostrelectvo a letectvo. Americký generál Stephen Townsend, ktorý velí koalícii vedenej Spojenými štátmi, označil boj o západný Mosul „za najťažšiu a najtvrdšiu bitku v mestskom prostredí, akú zažil za 34 rokov svojej služby“.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Irak #Mósul